Gemeente Amersfoort

Plaatsing bouwketen voor jeugdhonk Nieuwland

datum: 3 juli 2003

Op de kantorenlocatie in de hoek Oude Zevenhuizerstraat en Laan van Duurzaamheid wordt een tijdelijk jeugdhonk ingericht. De bouwketen die hiervoor nodig zijn worden op zaterdag
5 juli rond 9.00 uur geplaatst. Het gebeurt op zaterdag omdat aannemer Ton Bokkers en zijn mensen dit werk vrijwillig voor de jongeren doen. Een aantal jongeren helpt mee.

In Nieuwland wonen veel jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Er is geen speciale plek waar deze jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Een groep van jongeren, ouders, buurtbewoners, ondernemers, jongerenwerk en politie heeft vorig jaar de Stichting Jeugdhonk Nieuwland opgericht. Zij hebben hun plan voor een jeugdhonk voorgelegd aan de gemeente. Burgemeester en wethouders waarderen dit initiatief zeer en ondersteunen het plan ook financieel. Schipper Bosch Projectontwikkeling BV stelt een stuk grond ter beschikking en heeft met de Stichting Jeugdhonk Nieuwland afspraken gemaakt over het gebruik van de locatie en de periode. De stichting is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. Zij zorgt ook voor vrijwilligers die de activiteiten zullen leiden, onder begeleiding van jongerenwerkers.

In de komende maanden worden de keten opgeknapt, zodat zij dienst kunnen doen als tijdelijk jeugdhonk. Jongeren werken daaraan zelf hard mee. In de zomer worden verder geen activiteiten georganiseerd. Als alles volgens plan verloopt wordt het jeugdhonk in september officieel geopend. Dan worden op vier middagen en vier avonden activiteiten georganiseerd. Tieners tot en met 14 jaar kunnen 's middags terecht. De avonden zijn beschikbaar voor de jongeren. Het is de bedoeling dat het jeugdhonk ook in het weekend een dagdeel opengaat.

Het jeugdhonk blijft maximaal tot eind 2005 staan. Dan kunnen de jongeren terecht in jongerencentra in de directe omgeving. In 2004 wordt De Neng in Hoogland opgeleverd. In dat jaar wordt ook een tijdelijke voorziening voor jongeren in De Brink in Vathorst gecreëerd. Het geplande jongerencentrum in Vathorst gaat naar verwachting in 2007 open.