Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het kamerlid Kant over de positionering van ziekenhuizen. (2020313060)


---

Herinnert u zich het antwoord dat «de locatie Molendael basisziekenhuis maar een profielziekenhuis is»? Zo ja, wat is volgens u een «profielziekenhuis»? (1, 2)


---

Ik heb bij de beantwoording van Kamervragen over het Meander Medisch Centrum (d.d. 28 mei 2003, 20203122000) gezegd: "de locatie Molendael is geen basisziekenhuis maar een profielziekenhuis".
Een profielziekenhuis is een ziekenhuis dat zich toelegt op bepaalde deelgebieden van de ziekenhuiszorg of bepaalde doelgroepen. Dit kan een (klein) zelfstandig ziekenhuis zijn, maar ook één van de locaties van een groter algemeen ziekenhuis. Ook een categoraal ziekenhuis valt onder deze definitie (Uit: Vervolg-uitvoeringstoets spreiding ziekenhuiszorg College bouw ziekenhuisvoorzieningen, eerste tranche, januari 2002).


---

Wanneer bent u van plan in gesprek te gaan met de raden van bestuur van de ziekenhuizen Meander en Oldenzaal betreffende de verdere functiebeperking? Kunt u de Kamer van de resultaten op de hoogte brengen? (1, 3)


---

De gesprekken met beide Raden van Bestuur hebben inmiddels plaatsgehad. De Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente zal mij op korte termijn per brief nader informeren over de overwegingen die hebben geleid tot het voorgenomen besluit inzake wijziging van het profiel van de locatie Oldenzaal. De Raad van Bestuur van het Meander Medisch Centrum zal mij na het stakeholdersoverleg op 1 juli a.s. informeren over de nadere onderbouwing van de aanscherping van de locatieprofielen, waaronder het profiel voor de locatie Baarn.


---

Erkent u dat, alvorens de Kamer met u heeft gedebatteerd over de toekomst in het algemeen en over het behoud van functies van kleine ziekenhuizen in het bijzonder, het niet gewenst is al een keuze te bepalen van een type ziekenhuis zoals «profielziekenhuis»?


---

Ja. Die keus is echter vorig jaar, naar aanleiding van het door het College bouw ziekenhuisvoorzieningen opgestelde indelingsoverzicht van ziekenhuislocaties, al indicatief bepaald. Beide genoemde locaties waren in het betreffende indelingsoverzicht ingedeeld als profielziekenhuis.


---

Deelt u de mening dat het gebruik van de term «profielziekenhuis» geen reden is om voorbij te gaan aan de stand still?


---

Ja.


---

Zijn er ziekenhuizen die op dit moment nog geen door het College Bouw Ziekenhuizen goedgekeurd Lange Termijn Huisvestingsplan (LTHP) hebben? Zo ja, om welke ziekenhuizen gaat het en wat is de reden dat zij nog geen goedgekeurd LTHP hebben?


---

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen geeft geen goedkeuring aan LTHP's. Wel geeft het College een visie op een ingediend LTHP. Er zijn drie ziekenhuizen die nog geen LTHP bij het



---


College hebben ingediend. Dit is, indien nog geen trekkingsrechten worden opgebouwd of geen meldingen worden gedaan in het kader van de meldingsregeling, ook niet verplicht. De reden voor het nog niet hebben ingediend van een LTHP is, dat deze ziekenhuizen recent nieuwbouw hebben gepleegd of momenteel een verbouw-/nieuwbouwproject uitvoeren.


---

Houden alle ziekenhuizen zich er aan het LTHP voor te leggen aan de stakeholders? Klopt het dat ziekenhuizen die geen LTHP hebben nog een vergunning, voor verbouwingen of functieverandering moeten aanvragen via de WZV?


---

Ja. De LTHP's die worden ingediend bij het College bouw ziekenhuisvoorzieningen zijn voorgelegd aan de stakeholders.
Onderscheid moet worden gemaakt in de meldingsprocedure en de procedure aanvraag verklaring/vergunning. Een LTHP is van belang voor het kunnen doen van meldingen in het kader van de meldingsregeling. Een ziekenhuis dat onvoldoende trekkingsrechten heeft opgebouwd, kan voor bouwactiviteiten niet volstaan met een melding, doch dient een verklaring/vergunning aan te vragen. Een ingediend LTHP is hierbij geen onderscheidend criterium.


---

Deelt u de mening dat na een fusie de verschillende ziekenhuislocaties evenveel recht hebben op een renovatie? Zo nee, waarom niet?


---

Nee. De Raad van Bestuur bepaalt de prioriteit van bouwactiviteiten, mede aan de hand van de bouwkundige staat van de diverse gebouwen; dit kan ook betekenen dat bijvoorbeeld de kleinste locatie het eerst van een renovatie profiteert.


---

Is het momenteel zo geregeld dat ziekenhuizen die een samenwerkingsverband aangaan hun trekkingsgelden voor hun locatie behouden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, zou dit dan na een fusie ook gewenst zijn?


---

Ja, in geval van een samenwerkingsverband behouden de ziekenhuizen de eigen opgebouwde trekkingsrechten. In geval van fusie gaan de rechten en verplichtingen, waaronder de opgebouwde trekkingsrechten, over op de nieuwe rechtspersoon. Zie voorts het antwoord op vraag 7.


---

Deelt u de mening dat voor een fusie opgebouwde trekkingsgelden na een fusie voor de betrokken ziekenhuislocaties behouden moeten blijven? Zo neen, waarom niet?


---

Zie het antwoord op vraag 7.

1_Aanhangsel Handelingen nr. 1392, vergaderjaar 2002-2003. 2_Brief minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport d.d. 1 februari 2002 (kenmerk CZIIZ/2253557).
3_Brief minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport d.d. 6 juni jl., onderwerp ziekenhuis Oldenzaal (kenmerk DBO-CB-U-2385448).



---- --