Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV:Kab. wil meer ruimte v. vernieuwend ondernemerschap...

nr. 75 03-07-2003

KABINET WIL MEER RUIMTE VOOR VERNIEUWEND ONDERNEMERSCHAP IN DE LANDBOUW

Een interdepartementale werkgroep onder leiding van mevrouw mr. W. Sorgdrager heeft onderzocht hoe de overheid bewust dan wel onbewust de innovatieruimte van ondernemers in de landbouw via regelgeving beïnvloedt. De uitkomsten staan in een rapport getiteld .Ruimte voor vernieuwend ondernemerschap.. Het Kabinet gaat met de conclusies en aanbevelingen uit het rapport aan de slag. Dat schrijft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Het project kwam voort uit de MDW- operatie. MDW staat daarbij voor marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit.

De werkgroep Sorgdrager constateert o.a.:

1 De enorme hoeveelheid regels wordt door boeren als zeer belemmerend ervaren

2 Doelen van beleid staan soms op gespannen voet met vernieuwend ondernemerschap

3 Ondernemers dragen de vernieuwing; zij zijn de motor. De werkgroep is ook veel interessante vernieuwingen tegengekomen.
4 Er is te weinig ruimte voor ondernemers om zelf oplossingen te vinden. Wetgeving is vaak te gedetailleerd.

5 Het ruimtelijk beleid en het landbouwbeleid houden te weinig rekening met plattelandsvernieuwing en verbreding van de landbouw. Ook de coördinatie tussen overheden in het algemeen moet beter.
6 De beleidsontwikkeling vanuit overheden krijgt zelden vorm vanuit het perspectief van de ondernemer. De ondernemer moet absoluut centraler komen te staan.

7 Innovatiestimulering kan effectiever en gerichter. Ook moet er beter zicht op resultaten van beleid komen.

Het Kabinet onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van het rapport. Minder regels is immers een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe Kabinet. Daarom gaat het kabinet met de volgende punten aan de slag:
. Doorlichting van de regelgeving van VROM en LNV en daarbij sterke aandacht voor het creëren van .Ruimte voor vernieuwend ondernemerschap.. Overbodige regels dienen te worden opgeruimd. . Agenderen van de administratieve lasten in Europees verband (veel regels komen immers vanuit de EU). Zo zal het Kabinet onder Nederlands EU-voorzitterschap in 2004 aandacht besteden aan dit onderwerp. . Stroomlijnen en versterken van het innovatiebeleid, onder andere door bundeling van regelingen en organisaties die zich met stimulering van vernieuwing en verbreding bezighouden. Ook moeten resultaten van beleid beter in kaart worden gebracht en dienen heldere speerpunten in het beleid te worden aangebracht.
. De overheid moet veel actiever bezien waar het mogelijk is met open normen in wet- en regelgeving te werken. Hierdoor wordt wetgeving immers minder gedetailleerd en ontstaat meer ruimte voor innovatie. Indien dit niet voldoende blijkt, moet onderzocht worden hoe meer ruimte voor veelbelovende experimenten kan worden gecreëerd. . Sterke inzet op grotere bewustwording bij beleidsmakers van gewenste en vooral ongewenste gevolgen van regelgeving op bedrijven.

Na de zomer zal de minister van LNV een implementatieplan uitbrengen, waarin de te ondernemen acties nader worden beschreven.

03 jul 03 14:24