Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/099

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

03 juli 2003

Nr. 03/099

Van werknemers verdient 1,1 procent minder dan wettelijk minimumloon

Naar schatting 68.000 werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven verdienen minder dan het wettelijk minimumloon. Dit komt overeen met
1,1 procent van alle werknemers. Daarnaast hebben zo'n 130.000 werknemers (2,1 procent) een brutoloon dat gelijk is aan het wettelijk minimumloon. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport `Werknemers met een bruto-uurloon op en onder het minimumloon in 2001' van de Arbeidsinspectie, dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport wordt ook aangeboden aan de Stichting van de Arbeid en aan brancheorganisaties van sectoren waar onderbetaling zich vooral voordoet, met het verzoek te reageren op deze uitkomst. De onderzoeksresultaten hebben betrekking op eind 2001.

In naar schatting 27.700 bedrijven (7,7 procent van het totaal) werken één of meer werknemers die worden onderbetaald, zo blijkt uit het onderzoek. Dit is vooral het geval in kleine bedrijven. Circa 60 procent van de bedrijven die onderbetalen heeft een tot vijf werknemers, 20 procent vijf tot tien werknemers en de resterende twintig procent heeft meer dan tien werknemers. Onderbetaalde werknemers zijn vooral in deeltijd werkende vrouwen en jongeren met een verzorgende of dienstverlenende functie. Zij zijn vaak werkzaam in de sectoren horeca, landbouw, detailhandel en reparatiebedrijven.

De belangrijkste redenen van onderbetaling zijn: het maken van nettoloonafspraken, het uitgaan van een onjuiste of ongebruikelijke arbeidsduur en het niet toepassen van de halfjaarlijkse verhoging van het wettelijk minimumloon.

Om ervoor te zorgen dat werkgevers zich aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag houden, verricht de Arbeidsinspectie periodiek een onderzoek naar naleving van de wet. Daarnaast kunnen werknemers een klacht bij de Arbeidsinspectie indienen, indien het vermoeden van onderbetaling bestaat. De Arbeidsinspectie stelt dan de werkgever schriftelijk in kennis van de (eventuele) tekortkomingen. Als de werkgever niet binnen drie maanden reageert, licht de Arbeidsinspectie de ondernemingsraad en daarvoor in aanmerking komende werkgevers- en werknemersorganisaties in. De werknemer kan ook een civielrechtelijke procedure aanspannen tegen zijn werkgever.

Naar aanleiding van dit onderzoek laat De Geus nagaan hoe de voorlichting over het wettelijk minimumloon kan worden verbeterd. Het accent zal daarbij liggen op die sectoren waar onderbetaling relatief vaak voorkomt. Ook zal worden onderzocht of er mogelijkheden zijn om kleine(re) werkgevers waar onderbetaling relatief het meest voorkomt, gericht te benaderen. Over drie jaar voert de Arbeidsinspectie opnieuw onderzoek uit.


---
Zie het origineel http://home.szw.nl/actueel/ds...003&link_id=27582

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus bij het rapport `Werknemers met een bruto-loon op en onder het wettelijk minimumloon in 2001`
PDF publicatie Bijlage: Rapport `Werknemers met een bruto-loon op en onder het wettelijk minimumloon in 2001`
2003