De Unie


ICK: Stroef verloop CAO-onderhandelingen

03 juli 2003 - De onderhandelingen over de ICK-CAO, die per 1 juni jl. is afgelopen, verlopen stroef. De economische malaise in de sector drukt zwaar op de onderhandelingen. Werkgevers willen daarvan gebruik maken om de CAO te verslechteren. Van de kant van de vakorganisaties wordt hiertegen fel verzet gepleegd. Dit heeft geleid tot een soepelere houding van de werkgevers.
Onderstaand een tussenstand na vijf onderhandelingsrondes, een ledenvergadering van de gezamenlijke vakorganisaties en een druk bezocht overleg van vakorganisaties en ondernemingsraden in de ICK-sector.

Stand van zaken onderhandelingen
Op het gebied van het loon hebben werkgevers ingezet op een vervanging van de structurele loonsverhoging door een budget voor een resultaat afhankelijke beloning (RAB). In de bedrijven zou zo'n RAB moeten worden ontwikkeld aan de hand van gestelde doelen, zoals terugdringen van het ziekteverzuim, omzet- en winstdoelstellingen. Deze doelstellingen dienen in het bedrijfsoverleg tussen directie en medezeggenschap tot stand te komen.

Wij hebben met de nodige verbazing gereageerd op dit voorstel, omdat het op dit moment niet best gaat in de sector. Instrumenten als een RAB werken juist goed om in goede economische tijden werknemers te laten meeprofiteren, zonder dat dit leidt tot een structureel kostenbeslag.

Werkgevers hebben in de laatste onderhandelingsronde een nieuw voorstel in onze richting gedaan: 1% structurele loonsverhoging en
1,5% budget RAB voor een CAO met een looptijd van 16 maanden. Komt de RAB niet tot stand in het bedrijfsoverleg, dan wil men naast de structurele 1% nog een eenmalige uitkering van 1% (te betalen op een later tijdstip). Wij hebben aangegeven onze voorgestelde 2,5% te laten gelden voor een looptijd van meer dan 12 maanden, bijvoorbeeld 16 maanden.

Terugdringing ziekteverzuim en nadere regels rond de Wet Poortwachter worden de komende twee weken in een aparte werkgroep besproken.

Ook op het gebied van employability en competentiemanagement gaat een aparte werkgroep aan de slag die binnen twee weken verslag moet doen.

Onenigheid blijft er rond het punt van vakbondswerk in de onderneming. Wij wensen een dwingende regeling rond faciliteiten als e-mail, vergaderzalen en vakbondsverlof. Werkgevers willen dit niet dwingend afspreken, maar in overleg met de betreffende werkgever. Dit is echter zinloos. Het gaat juist om onwillige werkgevers, niet om hen die al meewerken.

Het voorstel van werkgevers om voor nieuwe werknemers de ADV-regeling af te schaffen zonder looncompensatie, is ingetrokken. Wij hebben het voorstel direct en hard afgewezen met een verwijzing naar de situatie in de sector: de ICT is de sector met de hoogste werkloosheid. Afschaffing van ADV, zoals werkgevers wilden, leidt tot nog meer werklozen.

Vakorganisatie en ondernemingsraden op dezelfde lijn Op 20 juni jongstleden hebben de gezamenlijke vakorganisaties gesproken met Ondernemingsraden uit de ICK-sector. Deze bijeenkomst was een groot succes. Helder was dat de OR-en de lijn van vakorganisaties steunen. Vooral over het werkgeversvoorstel om tot een RAB te komen, waren de OR-en niet positief. De huidige systematiek, die voor circa 2/3de van de bedrijven resulteert in een beloning gekoppeld aan prestatie, levert al genoeg problemen op. Zeker als er nauwelijks budget te verdelen valt. Wij hebben afgesproken terug te komen bij de OR-en, mochten de onderhandelingen vast lopen.

De volgende onderhandelingsronde vindt plaats op 11 juli aanstaande. Daarna informeren we u verder.

Babet Hendriks
bestuurder

* Intropagina ICK

donderdag, 3 juli 2003