Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 juli 2003

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Klopt het, dat een groeiende groep ouders ervoor kiest kinderen niet te laten vaccineren?1)


2. Klopt het, dat uit nog niet gepubliceerde cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat de vaccinatiegraad bij baby's de afgelopen vijf jaar is gedaald met in totaal 0,7 procent?



3. Wat vindt u van de opstelling van homeopaten ten aanzien van vaccinatie? Vindt u deze opstelling verantwoord?


4. Wat vindt u van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken? Hebt u zicht op de activiteiten van deze vereniging? Hoe beoordeelt u deze activiteiten? Op welke wijze worden de zorgen van verontruste ouders over vaccinatie weggenomen?


5. Bent u het met de stelling eens dat vaccinatie van kinderen een van de belangrijkste medische uitvindingen is die tot het terugdringen van kindersterfte heeft geleid en epidemieën heeft kunnen tegenhouden en voorkomen?


6. Deelt u de zorgen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat steeds meer ouders vaccinatie van kinderen niet meer als vanzelfsprekend beschouwen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om ouders te overtuigen van het belang van vaccinatie voor de gezondheid van hun kinderen en voor de volksgezondheid in het algemeen?


7. Zijn de brochures die in 1998 zijn ontwikkeld over vaccinaties ooit op hun effect geëvalueerd? Zo nee, bent u bereid de activiteiten die gericht zijn geweest op het bereik en voorlichten van ouders op hun effect te evalueren en indien nodig bij te stellen?


8. Herinnert u zich de antwoorden op de eerdere schriftelijke vragen?2 Bent u nog steeds van mening dat eventueel wetgevende maatregelen om vaccinatie verplicht te stellen, niet nodig zijn?


---



1 Haagse Courant d.d. 1 juli 2003

2 Aanhangsel Handelingen, nr. 624, Vergaderjaar 1999-2000