Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 3-07-2003 Maastricht; actie wwk Vinkenslag (RKey; 15.00 u) Donderdag, 3 juli 2003

District Maastricht

Maastricht, actie wwk Vinkenslag

Vanmorgen omstreeks 09.00 uur is een grote politieactie gestart op het woonwagencentrum de Vinkenslag te Maastricht. Doel van de actie is een bestuurlijke handhaving op grond van de wet milieubeheer en de algemene wet van bestuursrecht. Een stap in de richting van een normalisatie van regelgeving en handhaving. Ambtenaren van gemeente, brandweer en energiebedrijf Essent zullen, geholpen door de aanwezigheid van de politie, veiligheidsinspecties uitvoeren om nauwkeurig vast te stellen hoe het met de veiligheid op Vinkenslag is gesteld teneinde uiteindelijk te kunnen bepalen wat er moet gebeuren om daar verbetering in te brengen. Er werden tot nu toe (red; 15.00 u) 2 bewoners van Vinkenslag aangehouden en een cameraman van een tv-maatschappij. Een bewoner werd aangehouden op verdenking van hennepkweek (nog van de actie op 20 mei jl.), de andere bewoner werd aangehouden op verdenking opruiing (nog van een eerder veiligheidsinspectie) en de cameraman werd aangehouden wegens het niet voldoen van een gegeven politiebevel/vordering.

De actie is nodig omdat eerdere veiligheidsinspecties door toedoen van sommige bewoners van Vinkenslag moesten worden afgebroken. Vijf pelotons Mobiele eenheid hebben op het woonwagencentrum strategische posities ingenomen en gezorgd voor afzettingen van delen van de woonwijk. Op en rondom het woonwagencentrum is een noodverordening van kracht, uitgevaardigd door de Burgemeester van Maastricht. De bewoners zijn over het bestaan van de noodverordening geïnformeerd. Zij hebben meteen bij de start van de actie een bewonersbrief ontvangen waarin het doel van de actie kenbaar is gemaakt. Een helikopter van het korps landelijke politiediensten zal gedurende de actie in de lucht zijn om de actie te ondersteunen. Een rijstrook van de autosnelweg A-2 Maastricht richting Luik is voor al het verkeer afgesloten terwijl ook de afrit naar het woonwagencentrum voor alle verkeer gesloten is. Niet uitgesloten is dat het verkeer enige hinder ondervindt richting Luik. Om 10.00 uur is aan het hoofdbureau van politie te Maastricht door het Openbaar Ministerie, de Politie en het Bestuur van de gemeente Maastricht een persconferentie gegeven. Later in de middag zal een tweede persconferentie gehouden worden over het verloop van de actie.