Wageningen Universiteit

|                                           |
|                                           |
|Persbericht / nr. 044                                |
Spoedoverleg huisvesting Wageningse studenten heeft resultaat

Op initiatief van de voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, prof. dr. Aalt Dijkhuizen, hebben de Wageningse Studenten Organisatie, de woningcorporatie SSHW en Wageningen Universiteit gezamenlijk de huisvestingsituatie van de aankomende nieuwe studenten besproken.

SSHW heeft aangegeven dat volgens haar gegevens het harde tekort, ten opzichte van vorig jaar, op dit moment 100 kamers bedraagt en heeft toegezegd dat dit probleem kan worden opgelost. Details over de aard van de oplossing kunnen nog niet worden gegeven. Dat laat onverlet, zo heeft de WSO aangevoerd, dat er dan in de periode tussen september en februari een tekort aan kamers zal optreden. De WSO onderkent dat structurele aanvulling van het kamerbestand, waaraan door SSHW wordt gewerkt niet kan worden geënt op de zogenaamde piekbelasting in september, omdat dan de leegstand later in het jaar te zwaar op de exploitatie gaat drukken. Zelf doet de studentenorganisatie er alles aan om via bemiddeling op de particuliere kamermarkt bij te dragen aan de oplossing van het kamertekort in september. Zo wist de WSO recentelijk 14 kamers bij een leegkomend asielzoekerscentrum in Rhenen aan haar bestand toe te voegen. Wageningen UR heeft toegezegd om de kamerbemiddelingsacties van de WSO te steunen door het beschikbaar stellen van een aanvullend budget voor gerichte advertenties. De drie partijen doen een dringend beroep op de bevolking in de regio om per september (tijdelijk) kamers aan te bieden aan de nieuwe Wageningse studenten.

Vorig jaar duurde het tot april voor dat SSHW alle studenten aan een kamer kon helpen, maar de woningcorporatie hoopt voor het eind van het jaar 150 tijdelijke wooneenheden te realiseren op het terrein achter Kortenoord. Daarnaast komen er in het voormalige IPO-gebouw niet 35 maar 70 wooneenheden en zal ook het John Snow House aan de Generaal Foulkesweg worden opgeleverd. Daarnaast verwacht de woningcorporatie het komend jaar studentenhuisvesting aan de Vijzelstraat in het centrum van Wageningen te kunnen realiseren. Dit betekent dat het komend jaar de woningvoorraad voor Wageningse studenten aanmerkelijk wordt uitgebreid. Om in de pas te kunnen blijven met de stijgende nationale en internationale studentenaantallen onderzoekt SSHW nieuwe structurele nieuwbouwprojecten.

De huisvestingssituatie van Wageningse studenten zal ook in de toekomst blijven behoren tot de top van de Nederlandse universiteitssteden. Dat is de inzet van zowel Wageningen Universiteit als SSHW en de WSO. Tijdens het spoedoverleg is afgesproken dat de drie partijen gezamenlijk nauwkeurig de ontwikkelingen in de gaten zullen houden. Nadrukkelijk wordt de rol van de WSO als belangenbehartiger van de Wageningse studenten onderkend. In het geval van de huisvestingssituatie voor de aankomende eerstejaars hebben zowel SSHW als Wageningen Universiteit de WSO de verzekering gegeven dat de belangen parallel lopen. De voorzitter noemde het perspectief van Wageningse studenten die langdurig op de camping zouden moeten verblijven letterlijk 'onverteerbaar'.