Gemeente Hoogeveen


---

3 juli 2003

Verlengde van A37 nu op de kaart

De Europastrasse, de verbinding van Zwolle via Hoogeveen en Emmen naar Cloppenburg in Duitsland, is opgenomen in het nieuwe wegenverkeersplan van de Duitse regering. Hieraan is intensief lobbywerk van de Stedenkring Zwolle-Emsland voorafgegaan. Het is een forse stap voorwaarts in de realisatie van deze snelwegverbinding die van groot belang is voor de economische ontwikkeling in onze regio.

Tot Emmen (A28 en A37) telt de Europastrasse reeds vier banen. Aan het resterende stuk tot de Duitse grens en de nabij gelegen A31 wordt hard gewerkt. Voorbij de A31 - het traject van Meppen naar Cloppenburg - is de Europastrasse nog een tweebaansweg.

In de Stedenkring Zwolle-Emsland is de uitbouw van de Europastrasse tot een volwaardige autosnelweg al jaren een actiepunt. De route is belangrijk als verbinding richting Duitsland, Oost-Europa en Scandinavië. Helaas heeft de A37 nog geen volwaardig vervolg in Duitsland en is de aansluiting op de Duitse A1 niet goed geregeld. Gemeenten en bedrijven langs de Europastrasse pleitten daarom al jaren voor de verbreding.

In het eerste ontwerp van het Bundesverkerhrswegeplan ontbrak de E 233 nog. De bondsregering hanteerde verkeerde gevens en had onvoldoende rekening gehouden met de Europese component van dit project. De lobby van de Stedenkring Zwolle-Emsland en de regering van Niedersachsen heeft nu alsnog geleid tot opname in de Duitse verkeersplanning.

© Copyright Gemeente Hoogeveen