FNV


04-07-2003 13:06
Kaderleden FNV Bondgenoten wijzen eindbod Akzo Nobel af

De kaderleden van FNV Bondgenoten hebben unaniem het eindbod afgewezen dat Akzo Nobel afgelopen maandag tijdens de CAO-onderhandelingen op tafel legde. De kaderleden kunnen weinig waardering opbrengen voor het feit dat Akzo Nobel met zijn eindbod eenzijdig alle werknemersvoorstellen aan de kant heeft geschoven. Print
Ook zijn de kaderleden zeer ontstemd over het voorstel van Akzo om de geboden loonsverhoging maar ten dele te laten meetellen in de indexering van de pensioenen. Ben Roodhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten: "Als de kaderleden er al zo over denken, belooft dat niet veel goeds voor de ledenraadplegingen". Die vinden vanwege de zomervakantie pas in september plaats. In de tussentijd gaan de kaderleden wel alvast de werknemers in de bedrijven inlichten over de stand van zaken. Ook wordt de actiebereidheid gepeild.

Volgens Roodhuizen heeft het chemieconcern in zijn eindbod "weer allerlei zaken gefrummeld, die eerder in de onderhandelingen van tafel zijn gehaald. Akzo Nobel heeft ons verrast met een eindbod zonder dat de vakbonden werkelijk de kans hebben gekregen te onderhandelen", aldus Roodhuizen. In antwoord op het eindbod van Akzo, heeft FNV Bondgenoten zelf ook een eindbod op tafel gelegd. Dat voorziet onder andere in een contract met een looptijd van 12 maanden en een loonsverhoging van 2,25% per 1 juni 2003, die meetelt voor de indexering van opgebouwde pensioenrechten. Ook wil de bond dat de beschikbare premie van het pensioen niet wordt verlaagd.

De CAO van Akzo Nobel geldt voor ongeveer 13.000 werknemers.