Ingezonden persbericht

Persbericht

CISCO NETWORKING ACADEMY ROC NOVA COLLEGE BOUWT GROOTS NETWERK VOOR

LAN-PARTY
Leerlingen bouwen in paar uur local area network voor 600 gamers voor NetworkingDay Evolution

Amsterdam, 3 juli 2003 - Achttien leerlingen van het ROC Nova College, die het Cisco Networking Academy programma volgen, ontwerpen en bouwen het netwerk voor de LAN-party NetworkingDay Evolution. Op het netwerk van NetworkingDay Evolution beschikt iedere deelnemer over een 100Mbit aansluiting - dit is tweehonderd keer sneller dan de gemiddelde breedband internetverbinding en 1500 keer sneller dan een isdn-verbinding - en er is capaciteit voor 600 gamers op 1.500 m2 speelruimte. Deze opdracht vormt een aanvullende praktijkervaring op het Cisco Networking Academy programma. De LAN-party wordt georganiseerd door NetworkingDay en vindt van 29 augustus tot en met 31 augustus 2003 plaats in Amsterdam.

De LAN-party is een uitdagende praktijkcase voor de leerlingen van het ROC Nova College. Cisco leent de benodigde apparatuur uit aan de leerlingen die het Cisco Networking Academy lesprogramma volgen, een door Cisco ontwikkelde multimediale cursus. Wat ze leren over het ontwerpen, installeren en onderhouden van netwerken, passen ze voor de LAN-party NetworkingDay Evolution direct in de praktijk toe. Tijdens de LAN-party staan de leerlingen voor de uitdaging om in een dag een geheel netwerk te bouwen. Gedurende het weekend zijn ze in ploegendiensten stand-by voor het oplossen van eventuele problemen.

De leerlingen volgen de opleiding ICT- en Netwerkbeheerder aan het ROC Nova College. De praktijkopdracht van NetworkingDay Evolution is een extra project binnen de opleiding wat door de school behandeld en beoordeeld wordt als een stage-ervaring. De leerlingen komen van de locaties Hoofddorp, Haarlem en Beverwijk. Een groep is verantwoordelijk voor de fysieke indeling
- het ontwerp - van het netwerk, een andere groep houdt zich bezig met de logische indeling van het netwerk, waaronder de configuratie van de apparatuur valt en daarnaast is er nog een applicatiegroep die zich onder meer richt op het maken van een draaiboek voor noodscenario's. Het indrukwekkende netwerk wordt in een paar uur opgebouwd, de leerlingen hebben dit al meerdere malen geoefend op school. Tussen de diensten door hebben de leerlingen de mogelijkheid zelf mee te spelen.

Twee van de 18 leerlingen van het Nova College zijn Alain de Wilde en Martijn Bootsman. Netwerken is voor hen het deel van de opleiding dat hen het meeste boeit. Niet verwonderlijk dus dat ze zich willen ontwikkelen tot netwerkbeheerder van een groot bedrijf. De aankomende vierdejaarsleerlingen zijn nauw betrokken bij het opbouwen van het netwerk voor de LAN-party. Ze zijn verantwoordelijk voor de configuratie van de diverse apparatuur - het logische deel van het werk - die gebruikt wordt tijdens het evenement. Na het voltooien van hun opleiding willen ze door naar het HBO voor de opleiding Informatica en Informatiekunde. Het CCNA maak hier onderdeel vanuit en Alain en Martijn krijgen hiervoor vrijstelling. Met de achtergrond van de Cisco Networking Academy praktijkopdrachten komen ze goed beslagen ten ijs.

Het netwerk
Het Cisco netwerk verbindt de 600 gamers met de samenwerkende dhcp-server, ftp-server en de gameserver. Een Cisco 6500 switch is de kern van het netwerk. Deze staat in verbinding met 26 Cisco 3524 switches waar steeds 24 pc's op aangesloten kunnen worden. In totaal worden er ongeveer 600 netwerkaansluitingen geleverd door Cisco. Als netwerk managementsysteem wordt CiscoWorks gebruikt en het netwerk is deels draadloos door middel van Access Points van de Cisco Aironet 1200 Series. Naast game verkeer op het netwerk is er ook live video en Video On Demand te bekijken via het netwerk voor alle deelnemers, middels multicasting technologie.

De Cisco Networking Academy op het Nova College
Het Nova College biedt sinds 2000 het Cisco Networking Academy programma aan. Leerlingen worden hiermee opgeleid tot Cisco Certified Networking Associate (CCNA). Het CCNA-programma is verdeeld over vier verplichte semesters. Deze semesters vormen de voorbereiding op het CCNA-examen waar de leerlingen op vrijwillige basis aan kunnen deelnemen. Het CCNA-certificaat krijgen de leerlingen boven op hun MBO-diploma. Hoofdbestanddeel van het Networking Academy-programma is een door Cisco ontwikkeld leerplan dat via het web te volgen is en dat veel multimedia-elementen bevat. Per semester zijn er opdrachten om de geleerde kennis meer tot de verbeelding te laten spreken.

Het Cisco Networking Academy programma is een alliantie tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid, en is inmiddels in meer dan 60 landen actief. Vanzelfsprekend is het leerplan zo opgezet, dat leerlingen die de opleiding met goed gevolg hebben afgelegd, met netwerken van alle merken overweg kunnen. Wereldwijd zijn er al bijna 432.000 Cisco Networking Academy studenten. In 1999 werd de eerste Nederlandse Networking Academy geopend.

Over NetworkingDay
NetworkingDay is inmiddels vijf jaar actief als LAN-party organisatie in Nederland en heeft inmiddels vijftien succesvolle evenementen georganiseerd, waarvan de laatste vijf voor 100 deelnemers. NetworkingDay heeft hierdoor ruime en multidisciplinaire ervaring opgebouwd. NetworkingDay bestaat uit een team van 15 goed op elkaar afgestemde en vakkundige mensen tussen de 18 en 23 met allemaal een eigen specialisatie. Kijk voor meer informatie over NetworkingDay op www.networkingday.com.

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californik. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 35.500 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken bedoelt in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.


---

Noot aan de redactie

Beeldmateriaal van Alain en Martijn bezig met de voorbereiding voor de LAN-party is te vinden op: http://www.edelman.com/nl/pressroom.

Het persbericht van NetworkingDay over de LAN-party NetworkingDay Evolution is te vinden op:
http://www.networkingday.com/nwd/newSite/press/persbericht_nwd_evolution.pdf
---


Perscontact:

Karin van Geelen
Public Relations
Cisco Systems
Telefoon: 020 357 3412
E-mail: kgeelen@cisco.com

Leoni Janssen
Edelman
Telefoon: 023 554 20 30
E-mail: nl@edelman.com
www.edelman.com/nl/pressroom