Gemeente Barendrecht

Persbericht nummer 83, 1 juli 2003

Belangrijkste punten uit de Barendrechtse raadsvergadering van 30 juni Nieuwe regeling Telemobiel voor ouderen zonder Wvg-indicatie

BARENDRECHT De Barendrechtse gemeenteraad is gisteren unaniem akkoord gegaan met een nieuwe regeling voor Telemobiel vervoer voor ouderen zonder Wvg-indicatie. De nieuwe regeling is bestemd voor mensen van 65 jaar of ouder. Het inkomen van deze mensen mag niet hoger zijn dan 1,5 maal de geldende bijstandsnorm. Dit betekent dat een alleenstaande van 65 jaar of ouder een maximaal inkomen mag hebben van 1.265,85 netto per maand. Voor echtparen/partners geldt dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 1.782,24 netto per maand. Verder mogen de aanvragers niet in het bezit zijn van een eigen auto. Met ingang van 1 augustus 2003 kunnen mensen die vallen in de doelgroep tegen het tarief van de blauwe strippenkaart gebruik blijven maken van Telemobiel.

Het onderwerp Telemobiel stond in april ook al op de raadsagenda. Het college van b&w stelde toen voor om de doelgroep van Telemobiel per 1 augustus 2003 te verkleinen door mensen van 65 jaar en ouder zonder handicap of beperking uit te sluiten. Dit standpunt werd destijds door een meerderheid (VVD, CDA en SGP/ChristenUnie) van de raad overgenomen. In de aanloop naar dit raadsbesluit hebben zowel de doelgroep als de welzijnsorganisaties hun zorg uitgesproken over het ontstaan van een sociaal isolement bij een deel deze ouderen. Tijdens de raadsvergadering in april is daarom eveneens de opdracht gegeven alternatieven te onderzoeken. Het gisteravond aangenomen voorstel is daar het gevolg van. De nieuwe regeling wordt na een jaar, dus in augustus 2004, geëvalueerd.

In de commissie Samenlevingszaken van 16 juni was een meerderheid van de raad voor het opwaarderen van de inkomensnorm tot 1,5 maal de geldende bijstandsnorm. Bovendien was een meerderheid van de raad voor een permanente regeling. Het nu aangenomen voorstel voldoet aan beide eisen. De mensen die niet meer onder de Wvg-regeling vallen, krijgen deze maand persoonlijk bericht over de nieuwe regeling.

Nota Gezond Barendrecht

Verder stemde de raad gisteren in met de nota gezond Barendrecht. De nota schetst in grote lijnen het volksgezondheidsbeleid voor de komende jaren. Voor de raad heeft het capaciteitstekort van huisartsen voorrang. Daarnaast worden door het college de toegankelijkheid van de zorg en zorginformatie als belangrijke actiepunten gezien. Voor de activiteiten is komend jaar 20.000 euro beschikbaar. Te weinig om alle activiteiten uit te voeren. Er moeten op dat punt dan ook nog keuzes gemaakt worden. Wethouder Ett Schoehuizen gaf gisteravond aan dat het capaciteitstekort in de 1^e lijnszorg (hieronder vallen ook de huisartsen) de hoogste prioriteit heeft.

Overige punten

Verder ging de raad gisteravond akkoord met de jaarrekening over het afgesloten boekjaar 2002 en ook de benoeming van de heer Kees de Kreek tot commissiegriffier en adjunct raadsgriffier werd bekrachtigd. De raad ging verder akkoord met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De APV wordt geplaatst op de gemeentelijke website:
www.barendrecht.nl.



Einde persbericht nummer 83