Provincie Zuid-Holland

Persbericht

03-07-2003
Alle huishoudens Goeree-Overflakkee op groene stroom

Het onlangs gerealiseerde windpark Piet de Wit op Oostflakkee brengt met een vermogen van 20 megawatt het totaal voor Zuid-Holland nu op 100 megawatt. Dat is 40% van de doelstelling die de provincie Zuid-Holland zich stelt voor 2010.
De provincie Zuid-Holland streeft naar een vermogen van 250 megawatt in 2010. Hiermee draagt de provincie bij aan het verdrag van Kyoto waarin is afgesproken dat er in 2010 6 % minder CO2-uitstoot moet zijn, vergeleken met de uitstoot in 1990.

De locatie voor het windpark is vanuit een door de provincie Zuid-Holland geïnitieerd regionaal windplan in beeld gekomen en is door de windcoöperatie Deltawind en projectontwikkelaar Promill gerealiseerd.
Het windpark is met 12 windturbines van 100 meter hoog het grootste windpark op Goeree-Overflakkee.
Het windpark wekt voldoende elektriciteit op om alle 15.000 huishoudens op Goeree-Overflakkee van groene stroom te voorzien. Gedeputeerde Milieu Erik van Heijningen (VVD): "Het is mooi dat alle huishoudens van Goeree-Overflakkee nu draaien op groene stroom, maar we zijn er nog niet. Nu met de nota WERVEL het uitvoeringsplan voor duurzame energie op de rails staat vertrouw ik er zeker op dat we de doelstelling van 250 megawatt in 2010 zullen halen". Op 5 september wordt het windpark officieel geopend door gedeputeerde Erik van Heijningen.

Sinds 2001 is er een opvallend stijgende lijn in de opbrengst van windenergie. Het windvermogen in
Zuid-Holland is in 2001 met 100% toegenomen, daarvoor was het een aantal jaren stabiel. Het aantal windturbines is, ondanks de verdubbeling van het vermogen, in dat jaar met slechts 25% gegroeid. Dat komt doordat het vermogen per windturbine de afgelopen jaren sterk is toegenomen. De eerste windturbine van Zuid-Holland die in 1979 werd geplaatst, had een vermogen van 45 kilowatt, terwijl de grootste turbines nu een vermogen hebben van 2.5 megawatt (2500 kilowatt). Door de grotere hoogte van de windturbines kan er meer stroom per kilowatt worden opgewekt. De moderne windturbines kunnen zelfs 150 maal meer stroom opwekken dan door die eerste windturbine werd gehaald. Zuid-Holland heeft nu in totaal 114 windturbines. Hoeveel windturbines er in 2010 zullen staan, hangt af van de ontwikkelingen.