Gemeente Barendrecht

Persbericht nummer 84, 2 juli 2003



Belangrijkste uitkomst van de commissie grondgebied 1 juli 2003: Commissie vraagt structuurschets Kilweg-Noord



BARENDRECHT In de laatste commissievergadering voor het zomerreces is gisteravond uitgebreid gediscussieerd over de mogelijke vestiging van een kerk en de realisatie van een woonzorgcomplex in het gebied Kilweg-Noord dan wel de locatie Ter Leede/Hooimeijer. Dit zijn de gebieden tussen de Middeldijk en de Kilweg/Ter Leedeweg ten oosten van de A29. De conclusie van de discussie is dat eerst een structuurschets voor het hele gebied gemaakt moet worden. Over deze structuurschets buigt de commissie zich in september. Een meerderheid van de commissie gaf aan op dat moment pas te kunnen bepalen of er op deze locatie behoefte is aan genoemde voorzieningen.

Aanleiding voor de discussie vormde een vraag van de gereformeerde gemeente (Mijnsherenlaan) en de Koningshof (zorgcentrum) aan de gemeente Barendrecht om mee te werken aan het realiseren van een kerk en een zorgcentrum met aanleunwoningen. De gereformeerde gemeente en de Koningshof zijn nu beide nog gevestigd in Rotterdam. Motief voor de kerk om naar Barendrecht te komen is dat het grootste deel van de leden niet meer in de directe omgeving woont. Een groot deel van de actieve leden woont inmiddels in Barendrecht en daarom is een kerkgebouw in Barendrecht een voor de hand liggende keuze. Uit contacten met de Koningshof blijkt dat de gemeente Barendrecht een behoorlijk verzorgingsgebied is, waardoor de vestiging van een woonzorgvoorziening gerechtvaardigd is. Ontwikkelaar Strabag heeft een concept gepresenteerd van seniorenwoningen en een voorziening voor de eerstelijnszorg.

Het college van burgemeester en wethouders kreeg gisteravond echter geen groen licht om deze initiatieven zonder meer bij de nadere verkavelingsstudies voor het gebied Kilweg-Noord te betrekken. Een grote meerderheid van de commissie hield daarbij vast aan een in de raad aangenomen motie, waarin staat dat er in dit gebied niet gebouwd mag worden voor 2007. Dit gebied moet nadrukkelijk bestemd blijven als na-Vinex locatie. Wel kreeg het college de opdracht om de structuurschets voor het totale gebied tussen de A29, Middeldijk en Kilweg nader uit te werken. Dit betekent een verdieping van de bestaande Structuurvisie Kilweg-Noord. Deze visie is in april in de commissie goedgekeurd waardoor het mogelijk werd voor 2007 definitieve huisvesting voor het Walburg college en een sporthal te realiseren. De te maken structuurschets moet antwoord geven op de vraag welke potenties het gebied heeft. . Op basis hiervan kan vervolgens bepaald worden welke voorzieningen kunnen worden gerealiseerd en wanneer de voorzieningen gerealiseerd kunnen worden. De discussie wordt in september vervolgd.

Einde persbericht nummer 84