VVD



3 jul 2003 - VVD: bestaande regels bouwen/wonen zijn voldoende garantie voor veiligheid

VVD: bestaande regels bouwen en wonen bieden voldoende garantie voor veiligheid

VVD Tweede-Kamerlid Pieter Hofstra vindt dat er geen extra regels moeten komen na het incident van het bouwongeval in Maastricht. Hofstra: "Het is heel triest wat er in Maastricht is gebeurd, maar de bestaande regels bieden echt voldoende garantie om de veiligheid te garanderen. We moeten geen extra regels maken op basis van incidenten. Wel moeten de regels worden gehandhaafd en moet daar goed op worden toegezien"

Hieronder gaat Pieter Hofstra in op de onderzoeksresultaten van de inspectie van het ministerie van Vrom inzake het bouwongeval dat in Maastricht in april 2003 plaatsvond.

* De VVD Tweede-Kamerfractie heeft kennis genomen van de onderzoeks-resultaten van de inspectie van het ministerie van Vrom inzake het bouwongeval dat in april 2003 in Maastricht plaats had, aan 2 mensen het leven kostte en tot veel materiële schade leidde. Medewerkers van de Vrom-inspectie stelden dat er in Nederland veilig wordt gebouwd en veilig wordt gewoond. * De VVD-fractie deelt de hoofdconclusie dat het primair om een triest bouwgeval gaat en dat er sprake is van een incident en niet van een structureel en landelijk probleem.
* Er loopt een strafrechtelijk onderzoek van het openbaar ministerie naar rol en verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen: de projectontwikkelaar, de aannemer, de architect, de constructeur, eventuele leveranciers van materialen en de gemeente. De VVD wacht dit onderzoek en de uitspraak van de onafhankelijke rechter af. Pas dan kan nader over de schuldvraag worden gesproken. * Daarnaast wacht de VVD-fractie het standpunt regering af naar aanleiding van het inspectierapport. Vooruitlopend op het regeringsstandpunt is de VVD-fractie van mening dat het niet voor de hand ligt om de miljoenen Nederlandse balkons te gaan controleren en ook niet om extra regels voor de bouw van balkons in te voeren. Integendeel: in de bouwsector is juist behoefte aan vermindering van de regeldruk op allerlei terreinen. Zie ook het motto van de nieuwe regering: minder regels. * Tot slot roept de VVD-fractie de betrokken partijen op om zo spoedig mogelijk het woongenot van de desbetreffende bewoners te herstellen, zonder veel bureaucratisch gedoe.