VNG

VNG: inspectie geen feitelijke taken gemeenten

Persbericht Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG: Inspectie huisinstallaties gas en elektriciteit geen feitelijke taak gemeenten

De VNG vindt de inspectie van huisinstallaties voor gas en elektriciteit geen feitelijke taak voor gemeenten. Volgens de VNG behoort de inspectie bij die instanties die druk uit kunnen oefenen opdat verbeteringen aan of vernieuwing van installaties daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dit kunnen de energiebedrijven zijn, die de bevoegdheid hebben de toevoer van gas en elektriciteit stop te zetten. Wettelijk kan dit geregeld worden door de Gaswet en de Elektriciteitswet aan te passen.

De Woningwet van 1992 bevat regels voor bouwen en volkshuisvesting. Krachtens deze wet zijn kwaliteitseisen voor het gas- en elektriciteitsinstallaties opgesteld. De inspectie werd ook na de inwerkingtreding van de Woningwet uitgevoerd door de nutsbedrijven. Halverwege de jaren negentig bouwden de nutsbedrijven vanwege de liberalisering van de energiesector hun inspecties af. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de VNG is door het ministerie van VROM tot nu toe geen
actie ondernomen om het ontstane hiaat in de handhaving op te lossen.

Het ministerie van VROM heeft op 14 april 2003 een onderzoek openbaar gemaakt, waaruit blijkt dat gas- en elektriciteitsinstallaties over het algemeen zeer veilig zijn. Wel moet voorlichting worden gegeven aan eigenaren en gebruikers over de risicos van slecht aangelegde of onderhouden installaties. Ook moet een steekproefsgewijze monitor duidelijk maken of de kwaliteit van de installaties zich negatief ontwikkelt. Hierover is het ministerie van VROM momenteel in gesprek met de VNG.

Den Haag, 3 juli 2003