Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Hoogeveen 3-07-2003
Daders schoolinbraken en vernielingen bekend Dirk Neef, 06 - 51 557 950

HOOGEVEEN/ZUIDWOLDE Na de aanhouding op heterdaad van twee jongens bij een inbraak in een school aan de Nicolaas Beetsstraat in Hoogeveen, heeft de politie in Hoogeveen helderheid kunnen brengen in acht inbraken en nog eens drie grote vernielingen. In totaal zijn acht verdachten in de leeftijd van 16 t/m 19 jr. gehoord. Ze opereerden in verschillende samenstelling.

De inbraken zijn gepleegd in scholen aan de Nicolaas Beetsstraat, de Van Goghlaan, de Wolfsbosstraat en een sportgebouw aan de Elbe in Hoogeveen en een school aan de Heidelaan in Zuidwolde. De vernielingen vonden plaats bij school- en sportgebouwen aan De Tilbe, de Booyenverlaat en de Elbe (vv De Weide).
Zes verdachten zijn aangehouden en hebben enkele uren tot enkele dagen vastgezeten. Eén van hen zit i.v.m. een eerdere veroordeling met voorwaarden nog steeds vast. Twee verdachten zijn op een politiebureau ontboden omdat hun aandeel alleen bestond uit het op de uitkijk staan.

N.a.v. meerdere schoolinbraken in de maand mei hield de politie in Hoogeveen extra toezicht. Twee postende agenten betrapten in de nacht van 1 juni twee verdachten van 16 en 18 jr. uit Hoogeveen bij een inbraak in een school aan de Nicolaas Beetsstraat. De jongens zijn ingesloten en uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat ze nog vier inbraken hadden gepleegd. Bovendien bekenden de eerste twee verdachten het ingooien van een groot aantal ruiten. Een 16 jr. jongen uit Hoogeveen is hierna aangehouden als mededader van de inbraken.

Deze laatste verdachte bleek samen met twee jongens van 16 en 17 jr. uit Hoogeveen en een 17 jr. jongen uit Zuidwolde nog drie inbraken te hebben gepleegd. Twee jongens van 17 en 19 jr. deden niet mee aan deze inbraken maar stonden alleen op de uitkijk.

De buit van de inbraken bestond bijna uitsluitend uit computerapparatuur. De meeste spullen zijn teruggevonden bij de verdachten.
De vernielingen werden gepleegd uit verveling. Het onderzoek naar meer vernielingen is nog niet afgesloten.