Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Hoogeveen/Meppel 3-07-2003 Aanpak overlast jongeren
Dirk Neef, 06 - 51 557 950

Politie gaat ouders betrekken bij de aanpak van jongeren die overlast veroorzaken

HOOGEVEEN/MEPPEL Met ingang van volgende week gaat de politie in Hoogeveen en Meppel ouders van minderjarigen die overlast veroorzaken direct informeren over het gedrag van hun kinderen. Dit als onderdeel van een strengere en eenduidige aanpak door de politie van jongeren die overlast veroorzaken.

Jongeren hangen vaak in groepen bij elkaar en veroorzaken soms overlast. Rotzooi, harde muziek, vernielingen en andere baldadigheden zijn niet zelden het gevolg.
Regelmatig is er sprake van drankgebruik en af en toe ook van (soft)druggebruik. Omwonenden voelen zich soms door het gedrag van een groep (hang)jongeren onveiliger.

De aanpak van de politie was tot nu toe niet altijd gelijk. Mede hierdoor bleef het gewenste effect (minder overlast) vaak uit. Soms verplaatste zich een groep en daarmee ook de overlast. Regelmatig zijn dezelfde groepen of personen verantwoordelijk voor overlast. Omdat ouders bovendien meestal niet weten wat hun kinderen uitspoken kunnen zij maar beperkt invloed uitoefenen op hun gedrag.

Vanaf volgende week gaat de politie in Hoogeveen en Meppel proberen de overlast door deze jongeren te verminderen en beheersbaar te houden. Er zal meer toezicht worden gehouden op de bekende hangplekken. Op meldingen over overlast wordt in principe altijd gereageerd. Daar waar overlast wordt vastgesteld zal worden opgetreden. Dit kan o.a. door te vorderen dat de jeugd vertrekt en/of door consequent overtredingen te beboeten.
Het in bezit hebben en/of gebruiken van alcohol wordt op basis van de plaatselijke verordeningen niet meer getolereerd. Aangetroffen alcohol wordt in beslag genomen en vernietigd.
Bij overtredingen worden boetes uitgedeeld die, afhankelijk van het feit, variëren van 28 tot 92 euro.

De taak van de politie beperkt zich tot opsporing en handhaving. De corrigerende invloed van politieoptreden op het gedrag van deze jongeren is vaak gering. Ouders hebben daarin een veel grotere rol en verantwoordelijkheid. Daarom worden zij nadrukkelijk in de aanpak van dit probleem betrokken. Bij daadwerkelijk overlast worden de ouders, ongeacht het tijdstip, direct of anders zo spoedig mogelijk geïnformeerd over het gedrag van hun kind(eren). De politie verwacht dat ouders, door de informatie die ze krijgen, hun kinderen aanspreken op hun gedrag en eventuele opvoedkundige maatregelen nemen.
Ouders van jongeren die vaker overlast veroorzaken kunnen bovendien een bezoek verwachten van de wijkagent of de jeugdagent.