Vlaamse overheid

Vanmiddag heeft de Vlaamse minister-president Bart Somers de Vlaamse Vertegenwoordiging in Londen geopend. Het was zijn eerste officiële zending naar het buitenland als minister-president van de Vlaamse regering. Ook de Vlaamse ministers Van Grembergen, bevoegd voor Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken en Ceysens, bevoegd voor Economie, Buitenlands beleid en E-government, waren bij de openingsceremonie aanwezig.

Sinds Vlaanderen de volwaardige internationale bevoegdheid kreeg om een eigen buitenlands beleid te voeren, groeide de intentie om de structurele samenwerking tussen de verschillende netwerken en hun vertegenwoordigers in het buitenland te versterken. Als gevolg daarvan werd in de hoofdsteden van de ons omringende landen overgegaan tot het samenbrengen van deze diensten onder één dak in een geïntegreerde Vlaamse Vertegenwoordiging. Dit gebeurde reeds met succes in Den Haag, Berlijn en Parijs en wordt nu dus ook verwezenlijkt in Londen.

In de Vlaamse Vertegenwoordiging zullen voortaan de diensten gehuisvest zijn van de Vertegenwoordiger van de Vlaamse regering, van Export Vlaanderen en van Toerisme Vlaanderen.

De Vlaamse Vertegenwoordiging in Londen vormt het directe aanspreekpunt van Vlaanderen in het Verenigd Koninkrijk en is gevestigd in een fraai pand, gelegen Cavendish Square 1A. Dit pand dat zich in het centrum van Londen bevindt en op wandelafstand ligt van Bond Street en Oxford Street, werd in december 2002 aangekocht door de Vlaamse regering. Hoewel de Vlaamse Vertegen-woordiging in Londen in een apart gebouw gehuisvest is, maakt ze toch protocollair en diplomatiek deel uit van de Belgische ambassade in Londen.