Gemeente Breda

Persberichten

03-07-2003

Breda stimuleert energiebewustzijn bij bedrijven

Toetreding tot de Meerjarenafspraak Energie-Efficiency Industrie (MJA2)

De gemeente Breda gaat het energiebewustzijn bij bedrijven stimuleren. Daarom treedt Breda toe tot de Meerjarenafspraak Energie-Efficiency Industrie (MJA2). Deze overeenkomst tussen overheid en bedrijfsleven heeft als doel effectiever en efficiënter met energie om te gaan. In december 2001 ondertekenden de ministers van EZ, LNV en VROM, de brancheorganisaties, het IPO (InterProvinciaal Overleg) en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de meerjarenafspraak. Hoewel de VNG al partner is in dit convenant, kunnen gemeenten ook afzonderlijk een toetredingsverklaring ondertekenen om daarmee steun te betuigen aan de Meerjarenafspraak.
Breda wil door de expliciete toetreding tot het convenant een duidelijk signaal geven aan het bedrijfsleven en hoopt vanuit de voorbeeldfunctie meer energiebesparende en energiezuinige maatregelen te stimuleren.

Meerjarenafspraak Energie-Efficiency Industrie (MJA2) Een aantal bedrijven in Breda is reeds toegetreden tot de MJA2 en heeft zich daarmee verbonden aan energiezuinige bedrijfsproductieprocessen. De verwachting is dat steeds meer bedrijven zullen toetreden. Door ook als gemeente de toetredingsverklaring te ondertekenen, worden bedrijven extra gestimuleerd deel te nemen aan de Meerjarenafspraak.

EnergieBesparingsPlan (EBP)
Voor het verlenen van vergunningen (in het kader van de Wet Milieubeheer) heeft de gemeente voorschriften opgesteld voor energie efficiency. Een invulling van die voorschriften is het EnergieBesparingsPlan (EBP). Daarin wordt aandacht besteed aan verbetering van energie efficiency bij bedrijfsproductieprocessen. Besparingsmaatregelen die in een EBP staan, worden in maximaal 5 jaar themas als duurzame energie, duurzame producten, duurzame bedrijventerreinen en optimalisatie van transport en logistiek. Bij het verlenen van vergunningen (en handhaving) op milieugebied wordt dan ook zowel rekening gehouden met het EBP als met de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het MJA2 (mits het bedrijf is toegetreden). Novem (Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu) Bedrijven worden bij het opstellen en uitwerken van een EnergieBesparingsPlan financieel en inhoudelijk ondersteund door de Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu (Novem). Novem brengt ook advies uit, waarna de gemeente het plan toetst. Novem bezit bovendien waardevolle kennis op het gebied van energiebesparing en energiebesparende technieken, waar de gemeente en het bedrijfsleven beide profijt van hebben en lering uit kunnen trekken.

Klimaatconvenant 2002
In 2002 is ook reeds een convenant getekend voor energiebesparing, het Klimaatconvenant. Door raakvlakken met de themas van MJA2 kan het gebruik van duurzame energie en het inrichten van duurzame bedrijventerreinen nog verder worden gestimuleerd.

Breda, 3 juli 2003