KNMG


Artsenfederatie KNMG tegen pakketdifferentiatie, maar voor eigen bijdrage

Deze week heeft het bestuur van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) een standpunt ingenomen over de uitgangspunten voor het toekomstige basispakket. Dit standpunt is hetvertrekpunt van de KNMG voor gesprekken en onderhandelingen met politiek, overheid en koepelorganisaties van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg in het nieuwe zorgstelsel.

Geen marketing van verzekeraars met steeds smallere pakketten De KNMG wil dat alle verzekeraars zorgplicht krijgen ten aanzien van hun verzekerden voor één basispakket van dezelfde breedte, waarvan de omvang door de overheid wordt vastgesteld. Dit betekent dat de overheid bepaalt welke verstrekkingen in alle basispolissen worden opgenomen en dat het verzekeraars dus niet wordt toegestaan om een breder en smaller basispakket aan te bieden. Hiermee worden capaciteitstekorten voorkomen, die zouden kunnen ontstaan doordat zorgverzekeraars voor verzekerden met een smal basispakket terecht bepaalde zorg niet inkopen en niet aan zorgbemiddeling doen, terwijl een deel van deze mensen deze zorg toch nodig blijkt te hebben. Als zorgverzekeraars zich vanuit concurrentieoogpunt niet van elkaar kunnen onderscheiden via verschillende pakketten (brede en smalle paketten) kunnen zorgverzekeraars zich alleen positief van elkaar onderscheiden door een lagere premie (ten gevolge van een doelmatige zorginkoop en interne bedrijfsvoering) en een goede zorgbemiddeling.

Eigen risico en meer eigen betalingen voor ziekenfondsverzekering Voorstellen vanuit het kabinet om cholesterolremmers en maagzuurremmers uit het basispakket te verwijderen wijst de KNMG ten stelligste af. Indien bezuinigd moet worden op
lifestyle-geneesmiddelen, omdat de uitgaven hieraan te hoog zijn, dient dit te gebeuren door aan deze geneesmiddelen substantiële eigen bijdragen te koppelen. Als belangrijk voordeel van een eigen risico en meer eigen bijdragen in de ziekenfondsverzekering ziet de KNMG, dat dit het kostenbewustzijn en de eigen verantwoordelijkheid van patiënten en verzekerden vergroot. Wel dienen eigen betalingen, om de basiszorg voor iedereen financieel toegankelijk te houden, jaarlijks per huishouden en afhankelijk van het inkomen te worden gemaximeerd. Zorgverzekeraars moeten de financiële en administratieve afwikkeling van eigen betalingen voor hun rekening nemen. De eerste toegang tot de medische zorg moet financieel laagdrempelig zijn. Daarom is de KNMG voorstander van de huidige situatie, waarin geen eigen betalingen voor huisartsenzorg worden gevraagd.

KNMG-rapport "Toegang verzekerd"
Dit standpunt van de federatie KNMG is vastgelegd in het rapport "Toegang verzekerd". Naast genoemde onderwerpen gaat dit rapport ook in op een zorgvuldige versmalling van het basispakket, de voorwaarden voor managed care en de risico's die kleven aan een integratie van de ziekenfondsverzekering en AWBZ.

pdf Volledige tekst 'Toegang verzekerd. Uitgangspunten voor basispakket van artsenfederatie KNMG'