Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DO. 2003/1277
datum
02-07-2003

onderwerp
Herintroductie Otter
TRC 2003/5263

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de vervolgaanpak herintroductie van de otter in Nederland.

Door specifieke inrichtings- en beheermaatregelen in de laagveengebied op de grens van Noordwest Overijssel en Zuidoost Friesland zijn de omstandigheden gecreëerd voor een succesvolle herintroductie van de otter in Nederland. Daartoe is in 2001 een uitzetplan ontwikkeld dat er in voorziet dat in totaal circa 40 otters in de periode 2002-2006 in het gebied worden losgelaten.

Voor de levering van otters - afkomstig uit het wild en uit gevangenschap - is eind 2001 door het ministerie van LNV een overeenkomst gesloten met de Stichting Otterstation Nederland (SON). Deze overeenkomst is in 2002 binnen de gemaakte afspraken betreffende het aantal te leveren dieren en de gestelde financiële randvoorwaarden uitgevoerd.

datum
02-07-2003

kenmerk
DO. 2003/1277

bijlage

Doordat enkele dieren stierven tijdens de vangst heb ik het programma voorlopig stopgezet. Inmiddels heb ik het resultaat van nader onderzoek naar de doodsoorzaak ontvangen. Het onderzoek geeft aan dat de sterfte waarschijnlijk is te wijten aan het samenspel tussen de gebruikte verdovingsmiddelen en de stress ten gevolge van het vangen. Tevens geeft het onderzoek aan dat, hoewel geen garanties kunnen worden gegeven dat zich in een individueel geval geen problemen kunnen voordoen, het vangen met een aangepast verdovingsprotocol zou kunnen worden voortgezet. Dit sluit aan op de ervaringen in landen zoals Spanje, USA en Engeland waar soortgelijke herintroductieprogramma's worden uitgevoerd.

De resultaten van het uitzetten in 2002 zijn hoopgevend. Wel kunnen op basis van de ervaringen tot nu toe enkele verbeteringen worden aangebracht in de aanpak.

Naar mijn oordeel kan aan alle voorwaarden worden voldaan om tot een succesvolle voortzetting van het herintroductieprogramma te komen. Daartoe zal in de tweede helft van 2003, in goed overleg met de betrokken partijen, een plan van aanpak voor het vervolg worden opgesteld. Daarbij is het streven er op gericht om in 2004 weer in het wild gevangen otters los te laten.

Gedurende 2003 zullen indien mogelijk nog enkele uit het buitenland, uit gevangenschap, afkomstige otters kunnen worden losgelaten. Daarmee beoog ik het risico van het uiteenvallen van de huidige groep dieren te minimaliseren.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---