Gemeente Leeuwarden

Circus voor het stadskantoor

Zon 160 kinderen uit Denemarken,
Noorwegen, Zweden, België en Nederland brachten woensdagmiddag en -avond de circustheater voorstelling Ithaka ten tonele. Als dank voor subsidie van de gemeente Leeuwarden voor hun Cirque Nouveau gaven ze voor het Leeuwarder stadskantoor een voorproefje op de voorstelling.

De jongens en meiden hebben de voorstelling over de mythologische figuur Odysseus in hun thuisland voorbereid. Deze zomer kwamen de artiesten voor het eerst bijeen in Leeuwarden. Daar werden de verschillende onderdelen onder leiding van regisseur Koen Schyvens aan elkaar gesmeed. Na de twee optredens in de circustent aan het Kalverdijkje vertrekt het gezelschap naar het Brabantse Zundert en Brussel.

Het idee voor een internationaal jongerencircus komt uit Noorwegen. Twee jaar geleden voerde een internationaal gezelschap de eerste voorstelling in Europa op. De Europese Unie was zo enthousiast over het circustheater dat ze de besloot het Cirque Nouveau een subsidie te verlenen. De gemeente Leeuwarder ondersteunt het initiatief met een bijdrage van 10.000 voor dit en volgend jaar.