Vendex KBB NV

Geachte redactie,

De hoofddirectie van Vendex KBB zal tijdens een telefonische persconferentie een toelichting geven op bijgaand persbericht.

Tijdstip: heden om 18.30 uur CET

Inbelnummer: 020 - 5315820. U kunt inbellen vanaf 18.15 uur.

Met vriendelijke groet,

Peter van Bakkum

Corporate Communications

Koninklijke Vendex KBB N.V.

Tel. +31 20 5490 432

Vendex KBB zet topmanagers HEMA in voor herstelproces V&D

· Dirk Goeminne benoemd tot voorzitter V&D en voorgedragen als lid hoofddirectie

· Verwachting resultaat V&D bijgesteld

Amsterdam, 3 juni

De directie van V&D zal drastisch worden vernieuwd. De hoofddirectie van moedermaatschappij Koninklijke Vendex KBB heeft besloten twee ervaren managers van HEMA ­in te zetten om de gezondmaking van de V&D-formule te versnellen. Drie V&D-directeuren treden terug, waardoor het directieteam wordt verkleind van 5 naar 4 leden.

Het herstelproces bij V&D heeft tot nog toe onvoldoende resultaat opgeleverd. De eerder gemelde tegenvallende omzetontwikkeling in april heeft zich doorgezet in mei en juni. De omzet lag in deze drie maanden circa 5% onder die van vorig jaar. De omzetstijging in een aantal modegroepen was onvoldoende om forse dalingen in onder meer cosmetica, kantoorboekhandel, geluidsdragers en sport te compenseren. Verder spelen het opheffen van een tiental budgetmarkten in de grote vestigingen en tijdelijk omzetverlies als gevolg van winkelrenovaties een rol.

Gezien de huidige trend ligt het in de verwachting dat het operationeel detailhandelsresultaat (vorig jaar een verlies van ¤ 11 miljoen, exclusief een eenmalige last voor de revitalisering van ¤ 48 miljoen) dit jaar niet zal verbeteren, maar afhankelijk van het omzetverloop zal uitkomen op een verlies van ¤ 30 miljoen tot ¤ 50 miljoen. Het nieuwe directieteam van V&D zal zich de komende periode beraden op aanvullende maatregelen.

Ondanks de aanhoudende stagnatie van de consumptieve bestedingen ontwikkelen de overige activiteiten van Vendex KBB zich in lijn met de eerder uitgesproken verwachtingen.

Benoemingen V&D

Per 1 augustus a.s. is de heer D.R. (Dirk) Goeminne (48) benoemd tot voorzitter van de V&D-directie. De heer Goeminne is thans directievoorzitter van HEMA. De Raad van Commissarissen heeft het voornemen de heer Goeminne tevens te benoemen tot lid van de hoofddirectie van Vendex KBB. De V&D-directie wordt voorts versterkt met de heer E.F.L.M. (Eugène) Randag (51). Hij is per 1 augustus a.s. benoemd tot directeur Operations. De heer Randag vervult op dit moment een vergelijkbare functie bij HEMA.

De heren Goeminne en Randag zijn beiden ervaren retailers. De heer Goeminne maakt sinds medio 1997 deel uit van de directie van HEMA, aanvankelijk als directeur Operations en sinds juni 2000 als directievoorzitter. De heer Randag is sinds juni 2000 directeur Operations van HEMA en was van 1990 tot 1997 reeds lid van de directie van V&D.

De heer Goeminne neemt bij V&D het voorzitterschap over van Mr. E. (Ed) Maessen (45); de heer Randag volgt bij V&D de heer J.J.C. (Carel) Paardekooper (56) op. De heer Maessen zal zijn loopbaan buiten de onderneming voortzetten. De heer Paardekooper is per 1 augustus a.s. benoemd tot directeur van Formido een onderdeel van de doe-het-zelfgroep van Vendex KBB. In het kader van de verkleining van het directieteam van V&D zal voorts de heer drs. R.G.A. (Ron) Steenvoorden ra (59) per 1 augustus terugtreden als directeur financiën en control.

Benoemingen HEMA

In verband met de benoemingen van de heren Goeminne en Randag zullen ook wijzigingen worden doorgevoerd in de directie van HEMA. Als opvolger van de heer Goeminne is per 1 september a.s. tot directievoorzitter van HEMA benoemd de heer A.R. (Ronald) van Zetten (40). De heer Van Zetten is sinds medio oktober 2000 directeur Sales & Services van Albert Heijn, was voordien ruim twee jaar lid van de directie van de Praxis-groep en heeft daarvoor een aantal jaren deel uitgemaakt van het managementteam van HEMA. De heer drs. B.F. (Bart) Koops ra (45), thans directeur Management Services van HEMA, is per 1 augustus benoemd tot directeur Operations, als opvolger van de heer Randag. De heer Koops wordt op zijn beurt opgevolgd door de heer drs. J.C. (Jan) de Planque ra (44), thans directeur Corporate Control van Vendex KBB.

Hoofddirectie

Door de voorgenomen benoeming van de heer Goeminne tot lid van de hoofddirectie zal deze uit vier personen bestaan en zal de taakverdeling worden aangepast. De heer Goeminne wordt, naast directievoorzitter van V&D, tevens aanspreekpunt voor HEMA en de Bijenkorf. Als gevolg van de stroomlijning van het aantal speciaalzaakformules in de afgelopen jaren zal de Groepsdirectie Speciaalzaken in Hilversum worden opgeheven en zullen de werkmaatschappijen rechtstreeks aan de hoofddirectie rapporteren. Binnen de hoofddirectie wordt de heer Hunfeld voor de speciaalzaken het aanspreekpunt.

De Centrale Ondernemingsraad en de betrokken ondernemingsraden hebben positief geadviseerd over de diverse benoemingen. Voor de voorgenomen benoeming van de heer Goeminne tot lid van de hoofddirectie wordt komend najaar een Algemene Vergadering van Aandeelhouders belegd.