Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Knipseldiensten gaan door, uitgevers ontvangen vergoeding

Akkoord tussen uitgevers en knipseldiensten

Amsterdam / Almere 3 juli 2003 - De dagbladuitgevers (NDP) en de drie grootste commerciële knipseldiensten hebben een overeenkomst gesloten waarbij de knipseldiensten hun knipselactiviteiten zullen voortzetten en de uitgevers een vergoeding per knipsel ontvangen. Binnenkort wordt door de knipseldiensten per knipsel een toeslag doorberekend die wordt afgedragen aan de uitgevers. Resultaat van deze regeling is dat de rechtszaak tussen de uitgevers en de drie grootste knipseldiensten zal worden stopgezet.

Rechtszaak beëindigd
Dagblad de Telegraaf, PCM Uitgevers, Het Financieele Dagblad en twee freelance journalisten hebben in 2001 een rechtszaak tegen de drie grootste knipseldiensten aangespannen, omdat zij meenden dat deze inbreuk maakten op auteurs- en databankrechten. In september 2002 oordeelde de rechter dat de knipseldiensten inbreuk maakten op de auteursrechten. De knipseldiensten gingen tegen de uitspraak in hoger beroep. Nu de uitgevers en knipseldiensten tot overeenstemming zijn gekomen, wordt het hoger beroep ingetrokken en is de rechtszaak daarmee beëindigd.

Gevolgen
In de overeenkomst tussen uitgevers en Knipsel Info Service, Antal Clipping en Euroclip is bepaald dat de knipseldiensten voor de knipsels die zij hun opdrachtgevers leveren een vergoeding afdragen. De uitgevers brengen de afrekening en verdeling van de vergoeding onder in de door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) opgerichte Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie (PRO). Stichting PRO streeft er naar een vergelijkbare regeling te treffen voor uitgevers en auteurs die nu nog niet bij deze regeling zijn betrokken. De vergoeding aan de uitgevers bedraagt een percentage van de verkoopprijs van het knipsel. Door de samenwerking tussen uitgevers en knipseldiensten zal de dienstverlening in de toekomst worden geoptimaliseerd en uitgebreid: knipsels zullen vaker door de uitgevers digitaal aan de knipseldiensten beschikbaar worden gesteld waardoor de snelheid van leveren en de kwaliteit nog verder zal toenemen.

Knipseldiensten stellen dienstverlening aan opdrachtgevers voorop Mark Reisz, directeur van Knipsel Info Service en woordvoerder van de knipseldiensten zegt over de overeenkomst: "Het belangrijkste is dat onze opdrachtgevers hun knipsels blijven ontvangen. Daarbij moeten de knipsels natuurlijk wel betaalbaar blijven. Door de overeenkomst zijn de onduidelijkheden over de rechten uit de wereld en kunnen wij onze relaties van dienst blijven." Via de knipseldiensten kunnen de klanten aanvullende gebruiksregelingen overeenkomen, bijvoorbeeld voor het elektronisch doorleveren van artikelen binnen de eigen onderneming.

NDP blij met erkenning van de waarde van informatie NDP-voorzitter Kees Spaan meent dat de uitgevers en journalisten hiermee een belangrijke stap voorwaarts hebben gezet in de strijd om erkenning van de waarde van nieuws voor professioneel hergebruik. Spaan: "Ik hoop dat deze regeling het bedrijfsleven en de rijksoverheid er toe aan zal zetten orde op zaken te stellen en voor gebruik van auteursrechten een redelijke vergoeding te betalen. De door de NDP aangespannen procedure tegen de rijksoverheid loopt nog, maar we zijn weer met de overheid in gesprek geraakt. "

Over de knipseldiensten
De knipseldiensten (Knipsel Info Service B.V., Euroclip B.V., Antal Clipping B.V.) selecteren dagelijks berichten in opdracht van ongeveer 5.600 klanten, op door de klant opgegeven trefwoorden in 1.350 gedrukte media. Op maandbasis worden uit ruim 5.000 landelijke en regionale dagbladen, nieuwsbladen, huis aan huiskranten, tijdschriften en vakbladen artikelen geselecteerd. De verzamelde artikelen worden de klant per post, fax of digitaal toegestuurd. Er werken in totaal 195 personen bij de knipseldiensten, waarvan 95 op de leesafdeling.

Over de NDP
De Groep Nederlandse Dagbladpers (NDP) behartigt de belangen van alle dagbladondernemingen in Nederland, die samen circa 35 onafhankelijke en zelfstandige dagbladen uitgeven. De NDP is een onderdeel van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV). Het NUV heeft de Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie (PRO) opgericht voor de collectieve administratie van auteursrechten ten behoeve van uitgevers. Zo is PRO onder meer actief bij de verdeling van leenrecht en de incasso en verdeling van readergelden.

Noot voor de redactie,