Gemeente Leiden

Persbericht

Woonwensenonderzoek Oranjegracht/Waardgracht afgerond

Publicatiedatum: 3 juli 2003

Wethouder Ron Hilllebrand, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, Wijkontwikkeling en Regiozaken, heeft in maart van dit jaar, in samenwerking met de Bewonerscommissie en Portaal, opdracht gegeven voor een woonwensenonderzoek in de buurt Oranjegracht/Waardgracht. Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de woonwensen van de huurders van Portaal in Oranjegracht/Waardgracht en omgeving. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

In totaal hebben 195 huishoudens aan het onderzoek meegewerkt. Dit is 84% van het totaal aantal huishoudens. In het onderzoek waren vragen opgenomen over onder andere de woonsituatie, de wijk, de woonwensen en de informatievoorziening van Portaal en de gemeente.

Belangrijkste resultaten

Uit het woonwensenonderzoek blijkt een overgroot deel van de geënquêteerden tevreden tot zeer tevreden te zijn over de huidige woning (82%) en wijk (84%). De huidige bewoners zijn betrokken en gehecht aan hun buurt. Het merendeel van de bewoners wil in de huidige woning blijven wonen na uitvoering van achterstallig onderhoud (74%) of nadat woningverbeteringen zijn aangebracht (55%). Het bureau Research voor Beleid heeft geconstateerd dat 80% van de huishoudens in de huidige woning wil blijven wonen. Een deel van de huidige bewoners (39%) is bereid meer te betalen voor een woning die aan hun woonwensen voldoet. Daarnaast heeft 21% aangegeven de huidige woning te willen kopen. Op de gestelde vraag wat bewoners willen als de huidige woning verdwijnt, antwoordt 84% een iets grotere woning te willen.

De bewoners spreken zich in het woonwensenonderzoek duidelijk uit voor het behoud van de huidige woningen en woonomgeving.

Verdere procedure

Portaal gebruikt de zomermaanden om haar plan voor de buurt samen te stellen. Het woonwensenonderzoek, het technisch onderzoek, de resultaten van de eerder gehouden bewonersavonden, de uitgangspunten die de raadscommissie Ruimte en Groen heeft meegegeven en haar marktvisie zijn hierbij de basis. Portaal werkt het plan voor de buurt per woonblok uit.

Bewoners hebben aangegeven dat zij onvoldoende door Portaal en gemeente worden geïnformeerd. Met ingang van juni ontvangen de bewoners een nieuwsbrief van Portaal waarin de bewoners op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in Oranjegracht/Waardgracht. De gemeente kan de bewoners ook via deze nieuwsbrief informeren. Daarnaast organiseert Portaal vanaf eind september bewonersavonden waarin met de bewoners wordt overlegd over de toekomst van de buurt. Zodra Portaal het plan voor de buurt bij de gemeente indient, start het besluitvormingstraject bij de gemeente.

Het woonwensenonderzoek is een samenwerking van de gemeente, de Bewonerscommissie Oranjegracht/Waardgracht en Portaal. Het bureau Research voor Beleid heeft het onderzoek begeleid. De resultaten van het onderzoek staan op de internetsite van de gemeente (www.bowo.nl).

Deze pagina is gewijzigd op 3-07-2003