College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

3 Juli 2003

Alternatief voor Desuric na intrekking registratie

Benzbromaron (Desuric®)(RVG 06334) werd in 1972 geregistreerd voor de behandeling van primaire en secundaire symptomatische hyperurikemie. Benzbromaron heeft een uricosurische werking. Naar aanleiding van meldingen uit Zwitserland van fulminante hepatitis heeft de firma Sanofi-Synthelabo B.V. de 'benefit/risk ratio' van benzbromaron heroverwogen en besloten het middel wereldwijd terug te trekken van de markt (CBG website, 6 mei 2003). De firma kwam tot de conclusie dat de potentiële voordelen van behandeling niet opwegen tegen het risico van ernstige leveraandoeningen.
Al midden jaren negentig kwamen er uit verschillende landen meldingen van ernstige levertoxiciteit ten gevolge van benzbromaron gebruik. Het betrof patiënten bij wie zich een fulminante leverontsteking ontwikkelde na het gebruik van benzbromaron, enkele patiënten overleden aan de gevolgen hiervan. In 2000 bleek bij een nieuw 'benefit-risk' rapport dat het aantal gevallen van ernstige levertoxiciteit was toegenomen en ook was een toenemend aantal gevallen van levertoxiciteit gemeld met fatale afloop. Dit heeft destijds in diverse landen geleid tot aanpassing van de productinformatie. In de Nederlandse productinformatie werd reeds melding gemaakt van mogelijke levertoxiciteit. Bij herbeoordeling in 2003 bleek dat de genomen maatregelen niet hadden geleid tot een dalende incidentie van leveraandoeningen en om deze redenen besloot de firma de productie van het middel te beëindigen. Gezien de zeldzaamheid van deze ernstige bijwerking is het voorstelbaar dat er bij de voorschrijvende artsen enige verbazing is omtrent de reden van deze terugtrekking. Ook zijn er in Nederland geen meldingen van ernstige levertoxiciteit gedaan. Als een firma de productie van een geneesmiddel stopt zijn er geen mogelijkheden voor de registratieautoriteiten om dit tegen te gaan. Het enige alternatief voor benzbromaron is allopurinol, echter dit betreft een anti-jichtmiddel met een ander werkingsmechanisme dat de aanmaak van urinezuur vermindert. Het College heeft daarom in eerste instantie de firma geadviseerd Desuric voor de Nederlandse markt beschikbaar te houden en de firma voorgesteld de indicatie te beperken voor die gevallen waarbij er geen alternatieve behandelingsmogelijkheden zijn. Echter, de firma bleef bij haar standpunt. De firma heeft vervolgens overleg gevoerd met de KNMP om na te gaan of er alternatieve mogelijkheden zijn door middel van eigen bereidingen door officiene apothekers. Door de KNMP werd toegezegd dat apothekers bij overgevoeligheid of onvoldoende effect van allopurionol probenicide kunnen leveren. Dit is als grondstof te verkrijgen en als magistrale bereiding af te leveren. Het dosisadvies voor probenicide ter verlaging van de urinezuurspiegel bij volwassenen is 250 mg 2dd gedurende 1 week, daarna 500 mg 2dd en zonodig de dosis verhogen tot maximaal 2 gram per dag. Deze dosis dient bij ouderen en bij patiënten met gestoorde nierfunctie te worden verlaagd.
Het College betreurt het dat op dit moment geen geregistreerd alternatief van Desuric beschikbaar is en beziet in hoeverre hieraan iets kan worden gedaan.