Persberichten - 03/07/2003

Dexia : Een nieuwe stap in de integratie : ondertekening van een CAO over de arbeidsorganisatie

Op donderdag 3 juli werd een belangrijke overeenkomst gesloten betreffende de invoering van een nieuw arbeidsstelsel bij Dexia Bank.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst, ondertekend door de vakbondsfracties LBC-NVK, CNE-GNC en ACLVB-CGSLB, heeft betrekking op de organisatie van het werk en de werkduur (per jaar, per week en per dag) in de bank en wordt van kracht op 1 januari 2004.

Naast de vijfdaagse werkweek, houdt deze CAO voor bepaalde doelgroepen ook de mogelijkheid in om te kiezen voor het stelsel van de vierdaagse of de 4,5-daagse werkweek, zoals reeds gedeeltelijk bij Artesia BC het geval was.

De ondertekening van deze CAO vormt een belangrijke stap in de harmonisatie van de statuten en het ontstaan van een nieuwe bedrijfscultuur bij Dexia Bank.

Zij ligt in dit opzicht volledig in het verlengde van de andere drie CAOs die sinds begin dit jaar werden afgesloten.

Zo werd in de loop van januari een CAO ondertekend over de bancaire voordelen voor de medewerkers, inclusief de hypothecaire leningen. In maart volgde een andere CAO, die betrekking had op een integraal mobiliteitsplan voor alle medewerkers van de bank en gebaseerd was op het principe van het gratis gebruik van het openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer. Beide CAOs werden door de verschillende vakbondsorganisaties ondertekend.

Ten slotte werd in april ook een belangrijke CAO gesloten betreffende de operationele organisatie van het loontrekkend net (personeel met bankstatuut). Deze overeenkomst bevat de modaliteiten van de rationalisatie van het agentschapsnet (inkrimping van het aantal agentschappen), de bezoldigingsvoorwaarden en de specifieke arbeidsorganisatie in dit net. Ze werd tot op heden ondertekend door de christelijke fracties, die de meerderheid van het personeel uit het betrokken net vertegenwoordigen.

Bron: Dexia
Provider: Euronext Brussels