ABVAKABO FNV

Eindelijk afspraken over veiligheid bij 2 op 1 cel

Zoetermeer, 3 juli 2003

De minister van justitie heeft afspraken gemaakt met ABVAKABO FNV en de andere bonden over de veiligheid van het personeel bij invoering van 'twee op een cel'. In een convenant staan afspraken over onder andere trainingen, een calamiteitenplan en voldoende personeel. Bovendien komt er een toetsingscommissie om de uitvoering te controleren. Elise Merlijn, bestuurder van ABVAKABO FNV, is tevreden: 'We hebben nu heldere, toetsbare en afdwingbare afspraken'.

De ondernemingsraad van het gevangeniswezen (GOR) kreeg eerder vandaag een negatieve uitspraak van de rechter in het kort geding dat was aangespannen. Zo leek de weg voor de minister vrij om te starten met meermandetentie. Merlijn:'Tja, voor de uitvoering is toch personeel nodig, en de dat zag het nog helemaal niet zitten'.

ABVAKABO FNV heeft zich lang verzet tegen plaatsing van twee gedetineerden op één cel. 'We hebben alternatieven aangedragen, voorgesteld drie op een cel te plaatsen, maar we vonden geen gehoor', aldus Merlijn. De bond heeft toen voorwaarden gesteld aan de invoering van de plannen. Omdat het ministerie niet leek te luisteren, hebben PIW-ers (Penitentiair Inrichtingwerkers) in april massaal actie gevoerd in de gevangenissen, om aandacht te vragen voor hun eigen veiligheid.

De vasthoudendheid van het personeel heeft nu geleid tot een convenant, waarin tegemoet wordt gekomen aan de voorwaarden. Zo is vastgelegd dat er speciale trainingen voor het personeel komen, dat de Arbeidstijdenwet wordt nageleefd en dat er meer dan één PIW-er aanwezig is wanneer een meermancel wordt geopend. Belangrijke winst is dat er een toetsingscommissie wordt ingesteld, waarin de ondernemingsraad en de vakbonden zitting hebben. Zo wordt nauwlettend gevolgd of de afspraken worden nagekomen. Elise Merlijn: 'Op deze manier kunnen geen loze beloften meer worden gedaan'.

De plannen voor meermandetentie kunnen nu in de zeven daartoe aangewezen locaties vorm krijgen. De directeuren aldaar moeten een plan van aanpak voorleggen aan hun lokale ondernemingsraad. Nadat het plan ook door de toetsingscommissie in orde is bevonden, kan de invoering starten. Voordat besloten wordt tot invoering van meerpersoonscelgebruik in alle inrichtingen, zal de eerste fase van invoering met behulp van onafhankelijk onderzoek worden geëvalueerd.

Meer informatie:
Elise Merlijn landelijk bestuurder (06) 20539228 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

www.abvakabo.nl/rijk


03 jul 03 19:48