CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 3 juli 2003 CDA tevreden over voortgang Collegeprioriteiten

In de nieuwe politieke situatie legt het College ieder kwartaal verantwoording af over haar beleid. Zij presenteert hiertoe een zogenaamde kwartaalrapportage. De eerste kwartaalrapportage werd vandaag in de Raad besproken. Het College presenteert hier haar resultaten over het eerste kwartaal van 2003. De CDA-fractie toont zich tevreden, maar verwacht voor het tweede kwartaal wel een minder positief beeld.

De eerste kwartaalrapportage over 2003 geeft naar het oordeel van de CDA fractie een goed beeld van wat er gebeurt en van wat er onder de omstandigheden in de raming moet worden bijgesteld. De bijstellingen (vooral van technische aard) als geheel in het ontwerpbesluit (als het ware geneutraliseerd in de betrokken beleidsvelden) geven niet veel reden voor ongerustheid. Het positief saldo is een beetje geforceerd omdat het in feite een soort restbedrag is van de meevaller uit het gemeentefonds, terwijl de meevaller toch voor een groot deel in kleinere tekorten in het eerste kwartaal van de raming wegvloeit. Het is al opgemerkt, de tweede kwartaalrapportage is er daarom een, die meer de harde werkelijkheid zal laten zien.

Maar financieel gesproken een goed resultaat. Of dat nu een zegen is van het dualisme of van het collegeprogramma of van de motie Van der Heijden, die nu kennelijk als de maatregel van strakke discipline wordt gebruikt laat ik graag voor een bredere discussie.

Aardiger is natuurlijk, dat deze kwartaalrapportage ook inzicht geeft in de stand van zaken voor wat de collegeprioriteiten. Wanneer de raad (collegepartijen en oppositie vanuit verschillende gezichtshoek wellicht) geĂŻnteresseerd zijn in wat er nu terecht komt van nieuwe politiek in prioriteiten samengevat.

Dat beeld stelt niet teleur. Ik vond het wel fideel dat in de commissie Middelen de PvdA woordvoerder dat ook zonder meer toegaf. Ik meen ook dat het model voor vergelijking en beoordeling is gezet en de raad als geheel ten opzichte van burgers en kiezers een instrument in handen heeft waarop de discussie met de stad op ieder gewenst moment kan worden gevoerd. In die zin verdient het college een groot compliment, niet alleen voor de geboekte eerste resultaten, maar ook voor de manier waarop het politieke doelstellingen zichtbaar maakt en vatbaar voor kritiek.

In detail is er voor de rubriek overige wijzigingen thans niet veel. Zelfs niet voor de belastingen, die weliswaar in de jaarrekening wederom kritisch zijn besproken, maar in de doorwerking naar de raming 2003 geen verontrustend beeld vertoont, even aangenomen, dat belastingopbrengsten een manier van ambtelijk gokken is. Zonder jackpot trouwens.