FNV

FNV en kabinet verdeelt over aanpak economische crisis

Na afloop van het eerste overleg tussen sociale partners en kabinet constateerde FNV-voorzitter Lodewijk de Waal dat de FNV een fundamenteel andere aanpak dan het kabinet heeft voor het oplossen van de economische problemen.
In het gesprek deelden alle partijen wel de zorg om de verslechterende economische situatie. De FNV vond het teleurstellend dat het kabinet weinig ruimte bood voor verdere onderhandelingen.

De enige toezeggingen van premier Balkenende waren dat er geen sprake was van een gesloten boek en dat wijzigingen in het kabinetsbeleid mogelijk zijn.

Uitkomst van het overleg is dat er wordt verder gesproken over pensioen, jeugdwerkloosheid, levensloop en verbeteren van productiviteit.

De FNV maakte duidelijk dat de fiscale regeling voor prépensioen gehandhaafd moet blijven en dat met de grootste vakcentrale niet over een overgangsregeling valt te praten.

Het jeugdwerkplan van het kabinet vindt de FNV nu nog veel te mager en ook aan een levensloopregeling valt heel veel te verbeteren.

Positief was Lodewijk de Waal over de toezegging van minister Zalm van Financiën dat Remkes, de minister van Binnenlandse Zaken, de ruimte krijgt om vrij te onderhandelen met de overheidsbonden.

De FNV sprak uit zich niet gebonden te voelen aan het budgettaire kader van het kabinet. De Waal en Terpstra (CNV) stelden dat als extra bezuinigingen van 3 miljard de sociale voorzieningen verder aantast het overleg getorpedeerd wordt.

De FNV gaat door met de informatiecampagne `Het kan socialer. Beter.'

3 juli 2003