CDA Rotterdam



Rotterdam, 3 juli 2003

CDA dringt aan op externe commissie die alle subsidies door gaat lichten

De bezuinigingen uit het Rijk, die Rotterdam de komende jaren ten deel gaan vallen, zullen ongetwijfeld hun weerslag in de gemeentelijke subsidieverstrekking krijgen. Fractievoorzitter Leonard Geluk deelde zijn zorgen hierover met de Raad. Hij deed dat tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2003. Tegelijkertijd benadrukte Geluk dat er vele gesubsidieerde instellingen zijn, die een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren. Dat stelt het stadsbestuur voor een uitermate moeilijke opgave. De keuzes die Raad en College hierin zullen moeten maken moeten integer en verantwoord zijn. Het CDA toonde zich bereid hierin keuzes te maken, maar zoekt naar wegen om de maatschappelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Op dit moment is veel onduidelijk over subsidieverstrekkingen. Leonard Geluk pleitte daarom voor de instelling van een externe commissie die zich zal buigen over subsidieverstrekkingen.

"Voorzitter,

De geschiedenis van tussenbalanzen, afwegingen in bredere kaders en andere ombuigingsoperaties leert ons dat je ontzettend moet oppassen met bezuinigen. Hoevaak is goedkoop niet duurkoop gebleken. Hoe vaak hebben we jaren na dato nog spijt van bezuinigingen die een aantal jaren eerder nodig waren om de begroting sluitend te krijgen. Bezuinigen maakt op een langere termijn vaak meer kapot dan goed is voor de samenleving.

En hierbij kunnen we onszelf lelijk in de vingers snijden nu het er financieel zo beroerd voor staat. We moeten bezuinigen, daar zijn we het allemaal raadsbreed- over eens, maar we moeten vooral daar koten waar de maatschappelijke gevolgen zo beperkt mogelijk zijn.

Voorzitter,

Het is in Rotterdam een hele toer om subsidies te stoppen. We kennen allemaal de voorbeelden. Een beperkt budget leidt in deze raad tot een stevige discussie. Neem senioren sportief. Als we de geschiedenis van de gemeenteraad erbij halen dan zien we een aantal geslaagde pogingen om voorgestelde kortingen teniet te doen. Dat is terecht, maar houdt ook een risico in, en dat is dat lobbyen bij de politiek de basis vormt van subsidieverstrekking, en niet de noodzaak van de subsidie of de toegevoegde waarde van de instelling.

Nu moeten we heel erg stevig gaan korten, gaan bezuinigen. We hebben het niet over 1 of 2 AOCs of seniorensportief-achtige voorzieningen die dicht gaan, maar over 60 of 70 of misschien wel 100. Dat wordt een hele drukke tijd voor de raadsfracties, niet alleen om alle organisaties te woord te staan, maar vooral en daar gaat het mij om- om een integere en verantwoorde afweging te maken tussen al die verschillende kortingen. Dit is haast onmogelijk omdat iedere afzonderlijke subsidie altijd meerwaarde heeft, maar de afweging gemaakt moet worden in een breder perspectief.

Voorzitter, hoe gaat u dat doen? Gaat de wethouder financiën aangeven dat de stichting Topsport moet worden opgeheven? Dat gaat hij niet doen. Hij zal wel gek zijn als wethouder Sport. Dat is zijn grote liefde en erger nog, Rotterdam is Rotterdam niet meer zonder deze stichting. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Maar waar het uiteindelijk om gaat is: hoe maken we een goede afweging tussen het korten van een subsidie op een dansgezelschap, een sportvereniging, een welzijnsorganisatie, een achterstandsproject, de schuldhulpverlening. Voorzitter, dit is een onmogelijke opgave. Het CDA vindt dat de discussie over subsidiekortingen zo transparant mogelijk moet plaatsvinden. Het moet gaan om een eerlijke afweging welke subsidie het meest nodig is en welke subsidie zeker niet geschrapt kan worden. Dit pleidooi voor een integrale afweging en voor maximale transparantie rechtvaardigt een externe commissie ik deed die suggestie al in mijn eerste termijn- die alle subsidies doorlicht en op basis van een eigen onderzoek advies uitbrengt aan het College.

Ik verwijs in dit verband graag naar de motie Dorsman die niet al te lang geleden hier in de raad heeft aangegeven, dat de belastingbetaler er recht op heeft te weten wat er met zijn geld gebeurt en dat daarom alle subsidies doorgelicht moeten worden.

Bij het voorstel om te komen tot een externe commissie hebben wij ons laten inspireren door de succesvolle werkwijze van de visitatiescommissie GSB die in opdracht van de minister de GSB-projecten heeft onderzocht. De minister bleef verantwoordelijk, maar heeft heel veel aan de rapportage van de commissie gehad, juist omdat er sprake is van de nodige distantie. Zo wordt voorkomen ik refereer aan een angst die eerder door de PvdA is geuit- dat de discussie over kortingen over subsidies wordt gepoliticeerd. Want het is een ander verhaal als je als College een aantal organisaties laten we zeggen: een paar grote migrantenorganisaties- kort dan dat een externe commissie na objectief onderzoek vaststelt dat de maatschappelijke gevolgen van een korting beperkt zullen zijn."

Geluk diende een motie in waarmee hij zijn betoog ondersteunde. De motie werd aangenomen.

In Word-format treft u een integrale versie van de motie aan.