AutoRai

4-7-2003

Kunst van Jan Cremer met een grote Ka

Voor de achtste editie van Kunst met een Grote Ka is weer een speciale versie van de populaire Ford Ka gekoppeld aan een bekende Nederlandse kunstenaar, ditmaal Jan Cremer.

Kopers van de Ka Jan Cremer krijgen naast uiteraard een bijzonder aantrekkelijk uitgevoerde Ka voor een zo mogelijk nog aantrekkelijker prijs een kunstdruk van een speciaal door Jan Cremer vervaardigd schilderij. De naam van het doek is Wilde Horizon, niet helemáál toevallig ook de titel van Jans meest recente boek.

De in 1940 te Enschede geboren Jan Cremer geniet internationaal grote bekendheid als schrijver en verslaggever, schilder en graficus. Bij het Nederlandse grote publiek verwerft hij zich onstuitbaar een onverwoestbare vermaardheid wanneer hij in 1962 zijn bekendste boek Ik Jan Cremer publiceert. Het wordt, in talloze talen vertaald, een wereldsucces. Als schrijver heeft Cremer dit onstuimige meesterwerk niet meer kunnen overtreffen, maar als schilder en graficus blijft hij een schepper van een uniek oeuvre dat classificering onder abstract of welke stijlgroep dan ook verslaat. Het zijn, simpelweg, echte Cremers, waarin lang themas als tulpen en tulpenvelden, maar steeds ook de lage Nederlandse horizonten overheersten.

Peinture Barbarisme Maar ook wat themas betreft, is er geen stempel meer op Jan Cremer zelf of op zijn werk te drukken, al sluit het recente Wilde Horizon natuurlijk wel aan op die traditie, die nog altijd het beste omschreven kan worden als onstuimig, of werk met een lading van 100.000 volt of in zijn eigen woorden Peinture Barbarisme. En wie zijn schilderijen popschilderijen noemt zit er evenmin ver naast, net als degenen die zijn literaire werk als popart in woorden betitelde.

De Ka waaraan het geschenk van Cremers schilderij wordt gekoppeld onderscheidt zich zeker niet door barbarisme, maar door een uiterst beschaafde en complete uitrusting:

* twee airbags

* airconditioning

* elektrisch bedienbare ramen

* elektrisch verstelbare buitenspiegels

* Easy Sound 6000 radio/cd-speler

* 14-inch lichtmetalen wielen

* centrale portiervergrendeling met afstandsbediening
* in hoogte verstelbare bestuurdersstoel

* leer op stuur en op versnellingspookknop
* metaallak in Pacifica Blue of Flare.

De prijs van deze hoogst aantrekkelijk Ka, vergezeld van Jan Cremers Wilde Horizon, komt op 11.995,- En ook dat heeft niéts barbaars. Het is, voor de achtste maal, Kunst met een grote Ka.