Politie Twente

Politie Twente krijgt wederom hoogste waardering TWENTSE BURGERS VOELEN ZICH VEILIGER

"De burgers in Twente voelen zich steeds veiliger. Ook de gevoelens om slachtoffer te worden van criminaliteit is afgenomen. De manier waarop het korps Twente functioneert is door de Twentenaren als hoogste in Nederland gewaardeerd."

Dit zijn enkele bevindingen uit de Politiemonitor Bevolking 2003. Dit onderzoek is afgelopen voorjaar voor de zevende keer gehouden. Het betreft een tweejaarlijks onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, preventiegedrag van burgers en de kwaliteit van het optreden van de politie. In de onderzoeksperiode van twee weken zijn ongeveer 1000 mensen in Twente telefonisch benaderd.

Waardevol signaal
Het korps vindt dat de burgers van Twente hiermee een waardevol signaal hebben afgegeven om op de ingeslagen weg door te gaan. Gezien de resultaten concludeert de politie Twente dat de systematische inspanningen van het korps - op het gebied van wijkgericht werken, jeugdpolitie, verbetering van service, opsporing en preventie - duidelijk vruchten begint af te werpen.

Veiliger gevoel

De burgers in Twente voelen zich steeds veiliger en de onveiligheidsgevoelens nemen af: het aantal mensen dat zich 'wel eens' onveilig voelt is ten opzichte van 2001 met bijna 3% gedaald. Voor het eerst in tien jaar is bovendien nu het percentage mensen dat zich 'wel eens' onveilig voelt onder de 20% gedaald, namelijk 18,7%. Ook het aantal mensen dat zich 'vaak' onveilig voelt laat een lichte daling zien: in 2001 was dit 3,8%, nu is het 3,6%. Hiermee is de trend van de afname van het gevoel van onveiligheid voortgezet. Opvallend is dat Twente op het gebied van onveiligheidsgevoelens gemiddeld 15% beter scoort dan het landelijke gemiddelde. Met andere woorden: de Twentse burgers voelen zich een stuk veiliger dan elders in het land.

Hoogste waardering
De burgers in Twente hebben de politie Twente wederom het hoogste rapportcijfer van Nederland gegeven. Waar de politie landelijk wordt gewaardeerd met 5,9, krijgt de Twentse politie een 6,5. Beschikbaarheid, zichtbaarheid, optreden en functioneren van de politie Twente in de buurt laat ten opzicht van 2001 een evenwichtig beeld zien. Wel vinden de burgers dat de politie meer tijd kan nemen voor zaken, meer zichtbaard in de buurt kan optreden en vaker uit de auto moeten komen. Deze punten krijgen in de nieuwe beleidsplannen aandacht.

Contact
Van de ondervraagde Twentenaren heeft bijna 30% contact gehad met de politie Twente. Van deze mensen is 69% zeer tevreden over dit contact. De tevredenheid van de Twentse burgers is stabiel: al tien jaar schommelt dit rond de 70%. Dit is altijd circa 10% hoger dan landelijk.

Aangiftebereidheid

In 2001 was de politie Twente verontrust over de afname van de aangiftebereidheid van de burgers. Vooral bij kleine criminaliteit (bijvoorbeeld fietsendiefstal, auto-inbraak) namen veel mensen niet of nauwelijks de moeite aangifte te doen of de politie daarvan op de hoogte te brengen. Dit jaar lijkt het tij te zijn gekeerd. De aangiftebereidheid van de burgers is met 2% licht gestegen. Daarentegen is de meldingsbereidheid heel licht gedaald (0,8%). Om de neerwaartse tendens van aangiftebereidheid om te buigen heeft de politie Twente afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de verbetering van het contact met de burger. Zo zijn er nu afdelingssecretariaten op de politiebureaus en is wijk- en jeugdwerk geïntegreerd in het dagelijkse politiewerk. Bovendien zullen nieuwe ontwikkelingen, zoals elektronische aangifte, een bijdrage leveren aan het verhogen van de aangifte- en meldingsbereidheid.

Slachtofferschap

De kans om slachtoffer te worden van onder andere inbraken, autocriminaliteit, fietsendiefstal of bedreiging met geweld is in de afgelopen tien jaar fors afgenomen, met name bij inbraken en autocriminaliteit. Deze daling is sterker dan de daling die zich landelijk voordoet.

                1993        2001        2003

Inbraken 6,3% 2,4% 3,0%
Autocriminaliteit 23,8% 18,5% 20,0% Fietsendiefstal 5,1% 3,0% 3,7% Bedreiging met geweld 3,0% 2,2% 4,7%

Buurtproblemen

Ten opzichte van tien jaar terug zijn de problemen in de buurten met 16% behoorlijk afgenomen. Ook vergeleken met 2001 laten de cijfers een dalende tendens zien. Volgens de politiemonitor vinden de burgers in Twente verkeers- en vermogensdelicten de belangrijkste aandachtspunten. Dreiging en verloedering scoren minder.



Politie Twente