Provincie Zuid-Holland

Persbericht

04-07-2003
Draagvlakonderzoek Hoeksche Waard:
Investeren in samenwerking

Investeren in samenwerking, dat is de algemene conclusie van de telefonische enquête onder 1300 inwoners en bedrijven in de Hoeksche Waard. Afgelopen maanden heeft de provincie laten onderzoeken hoe inwoners en bedrijven aankijken tegen hun gemeente. Bedrijven zien meer in een gemeentelijke herindeling dan de inwoners, maar over het algemeen is een grote voorkeur voor intensieve samenwerking zichtbaar. Herindeling heeft veel minder draagvlak. Deze en andere conclusies zijn vandaag/4 juli door een delegatie van Gedeputeerde Staten met bestuurders uit het gebied besproken.

Met het gesprek, dat gedeputeerde Marnix Norder (PvdA) namens het college voerde, komt een eind aan een interactieve periode waarbij inwoners en bedrijven hun visie kenbaar konden maken. De provincie Zuid-Holland nam begin dit jaar het initiatief te onderzoeken voor welk bestuurlijk model het meeste draagvlak bestaat in de Hoeksche Waard. Ook is een gegevens-onderzoek naar de maatschappelijke samenhang uitgevoerd en zijn rondetafelgesprekken gevoerd. Ook deze gegevens worden door GS gebruikt in hun standpuntbepaling. Gedeputeerde Staten komen na de zomer met een voorstel over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard. Het provinciale voorstel kent drie maanden inspraak. Begin 2004 nemen PS een besluit en sturen hun voorstel naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In het gegevensonderzoek is de maatschappelijke samenhang geanalyseerd op basis van thema's als migratie, winkelen, cultureel en maatschappelijk leven, werk en scholing. Hieruit blijkt dat inwoners zich kriskras door de streek bewegen om te winkelen, te werken of uit te gaan. Er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid op verschillende niveaus.
Norder: "De wederzijdse afhankelijkheid zal de komende jaren naar verwachting toenemen. Verstedelijkingsdruk, mobiliteit en demografische ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening zijn geen eindige ontwikkelingen. De vraag die centraal staat is welke bestuurlijke organisatie het gebied de meeste bestuurskracht brengt." En daarover beslissen PS dus begin volgend jaar. Het standpunt van de provincie hangt niet alleen af van draagvlak. Norder: "Niet-vrijblijvende samenwerking moet wel werken. Anders is het niet meer dan een noodverband. Niemand zit te wachten op halve oplossingen. Dat gaan we de komende maanden goed op een rijtje zetten.

Meer weten?
Samenhang in de Hoeksche Waard
Koepelrapport
Telefonische enquete
Verslagen rondetafelgesprekken