Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
4 juli 2003

INTREKKING WETSVOORSTEL HERINDELING EINDHOVEN

De ministerraad heeft op het voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten om het in voorbereiding zijnde wetsvoorstel tot gemeentelijke herindeling van Eindhoven en Helmond niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Het voorstel wordt ingetrokken omdat het nieuwe beleidskader gemeentelijke herindeling zich verzet tegen herindelingsprocedures die op initiatief van het Rijk tot stand komen. Op grond van het beleidskader worden gemeentelijke herindelingen slechts opgestart op verzoek van betrokken gemeenten dan wel na een daartoe strekkend voorstel van de provincie.

Kern van het voorstel was om de gemeenten Son en Breugel, Nuenen c.a. en Waalre samen te voegen met Eindhoven en om delen van het grondgebied van Eersel, Oirschot, Best, Geldrop en Mierlo naar Eindhoven te laten overgaan. Daarnaast zouden door grenscorrecties delen van Someren, Asten en Mierlo naar Helmond gaan.

Met de betrokken gemeenten is afgesproken dat zij zich zullen buigen over de inhoudelijke problematiek van de regio, zoals woningbouw en vestiging van bedrijven. Hier ligt ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor de provincie.

RVD, 04.07.2003