Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
4 juli 2003

MINISTERRAAD STEMT IN MET FUSIE DNB EN PVK

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met de voorgenomen fusie tussen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK).

Het toezicht op de financiële marktsector is ingrijpend hervormd. Het toezicht is gekanteld van een sectorale naar een functionele indeling. Reden is dat financiële instellingen zich allang niet meer beperken tot hun oorspronkelijke werkterrein. Een bank doet bijvoorbeeld ook in verzekeringen. Het oude toezichtsysteem was niet toegesneden op deze veranderingen. Het toezicht is nu opgesplitst in prudentiële toezichttaken en gedragstoezichttaken. Het prudentieel toezicht, dat gericht is op de financiële soliditeit van de banken, verzekeraars en beleggings- en effecteninstellingen, is opgedragen aan DNB en de PVK.

De samenwerking tussen DNB en PVK is in de loop der jaren steeds nauwer geworden en wordt door beide partijen als positief ervaren. Beide partijen zijn dan ook op 6 december 2002 met een gezamenlijk voorstel tot fusie van de twee organisaties gekomen. Als reden werd aangevoerd dat is gebleken dat de huidige samenwerking vanuit twee separate instellingen aan grenzen is gebonden, gelet op de eigen verantwoordelijkheden, eigen bevoegdheden en eigen geheimhoudingsbepalingen van beide instellingen. Met de voorgestelde fusie beogen DNB en de PVK de effectiviteit en efficiëntie van het prudentiële toezicht te vergroten en de greep op financiële stabiliteit te verstevigen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 04.07.2003