Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

04-07-2003

Meer aandacht voor preventie abortus

Staatssecretaris Ross kondigt extra voorlichting aan om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

De bewindsvrouw maakt zich zorgen over de stijgingen van het aantal ongewenste zwangerschappen, abortussen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soas). Ross wil de soa-bestrijding en de preventie van ongewenste zwangerschap en abortus beter op elkaar gaan afstemmen en de mogelijkheden van integratie verkennen.
Ook wil de staatssecretaris dat scholen de ouders van leerlingen veel meer gaan betrekken bij seksuele voorlichting op school. Seksuele voorlichting moet daarnaast eerder aan de orde worden gesteld, dus al in het basisonderwijs.

Binnen de abortushulpverlening wil Ross meer aandacht geven aan 'secundaire preventie'. Staatssecretaris Ross stelt dat er voldoende aandacht gegeven moet worden aan vrouwen ná een abortus. Het aantal vrouwen dat meerdere abortussen laat plegen stijgt. Door een versterking van de preventieve taak binnen abortusklinieken moet een daling van het aantal recidive gerealiseerd kunnen worden, aldus Ross.

Preventie van ongewenste zwangerschap en abortus 1. Preventie van ongewenste zwangerschap en abortus Kamerstuk, 4-7-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19941