Socialistische Partij


Consument kan verschoond blijven van genetisch gemanipuleerd voedsel

02-07-2003 * De Europese fractie van de SP vindt de resultaten van de stemming vandaag in het Europees Parlement over genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) "wat teleurstellend, maar toch een verbetering van het oorspronkelijke voorstel van de EU Raad van Ministers."

De SP stemde in met een reeks compromissen want, volgens SP Europarlementariër Erik Meijer, "de voorstellen in de twee GGO-verslagen, inclusief de compromissen, bieden samen de mogelijkheid voor de Europese consument om geen genetisch gemanipuleerd voedsel te hoeven gebruiken. Na de instelling van deze nieuwe wetten zal de Europese Unie en dus ons land de strengste controles op GGO's ter wereld hebben. Toch is ook dan de toestand nog verre van ideaal, want onbedoelde vervuiling van planten en dieren met GGO-materiaal blijft mogelijk."

Meijer vindt niet dat de tijd rijp is voor het einde van het moratorium op de teelt van gemanipuleerde organismen in het veld. "We wachten nog steeds op doeltreffende maatstaven voor "co-existentie" in het veld, en ook op het stelsel voor milieuaansprakelijkheid dat ons twee jaar geleden door de Europese Commissie was beloofd. Totdat deze maatstaven voldoende van kracht zijn geworden, mag er geen sprake zijn van beëindiging van het moratorium."

De SP is gekant tegen iedere afzwakking van EU- of Nederlandse wetgeving onder druk van de VS. "Terwijl wij erkenden dat een compromis over GGO's onvermijdbaar was, werd dit compromis bereikt tussen gekozen volksvertegenwoordigers van verschillende EU-lidstaten. Daarentegen zijn wij absoluut tegen enig compromis met een regering die strijdt voor de verspreiding van GGO's over de hele wereld. Wij moeten duidelijk maken dat Europese consumenten het recht hebben om voor zichzelf te beslissen of ze genetisch gemanipuleerde producten wel of niet willen kopen. Voor de bescherming van dat recht mag men niet vertrouwen op de Wereld Handels Organisatie of de regering van de VS. Dat is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de eigen volksvertegenwoordigers in Europa, hier en in de nationale parlementen."