VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: snoeien bètavakken staat haaks op kenniseconomie

DEN HAAG, 8 JULI 2003 - Het snoeien in de verplichte bètavakken in de 2e fase van het voortgezet onderwijs staat haaks op het streven van het kabinet om Nederland in 2010 een kenniseconomie van wereldformaat te laten zijn. 'Nederland wordt dommer, en dat is het domste wat we kunnen laten gebeuren,' aldus voorzitter Jacques Schraven van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Hij zegt dit in reactie op wijzigingen in de 2e fase, die door minister Van der Hoeven van onderwijs aan de Tweede Kamer zijn aangeboden.

De bedoeling van de 2e fase was om leerlingen beter voor te bereiden op een slimme toekomst. Dan moet je dus eerder kiezen voor méér wis-, natuur-, en scheikunde, biologie en techniek. De voorstellen die er nu liggen zijn bedoeld om de werkdruk van leraren en leerlingen te verminderen en niet om Nederland slimmer te maken. En om dat laatste gaat het nu juist.

Het klassieke voortraject voor technische en bètaopleidingen (het profiel natuur en techniek) gaat er zwaar in uren op achteruit. In het profiel natuur en gezondheid blijft na veel aandrang het vak natuurkunde gelukkig nog wel behouden.

De keuze van minder verplichte vakken riekt naar de terugkeer van het 'pretpakket'. In de dynamische economiën van nu en straks (VS, China etc.) hebben ze daar nog nooit van gehoord. Nederland moet oppassen. Straks raken we door tekorten aan bètaopgeleiden innovatieve activiteiten kwijt die we nu nog hebben. Laat staan dat er nog kansen zijn nieuwe activiteiten binnen te halen. De kenniseconomie verdwijnt dan langzaam achter de horizon.


---

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


08 jul 03 10:11