Dienstenbond CNV

Principeakkoord Albert Heijn Distributie
08-07-2003

CNV Dienstenbond gaat toch akkoord met het voorstellenpakket dat Albert Heijn heeft neergelegd tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor distributiemedewerkers. Het akkoord voorziet weliswaar pas in een late loonsverhoging, maar bevat ook een aantal goede afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen.

Recentelijk ontving u van ons informatie over het stopzetten van de CAO-onderhandelingen. Wij hebben de werkgever toen aangeraden de werknemers te informeren over de redenen waarom Albert Heijn niet wenst af te wijken van het resultaat in de CAO voor de Supermarkten. Zoals u weet wil Albert Heijn de loonsverhoging dit keer niet in twee delen uitbetalen, maar in één keer en wel op 1 januari 2004. Het gaat dan om 2,5%. Uw werkgever heeft op verschillende wijzen haar mening toegelicht: in werkoverleg, tijdens bijeenkomsten of in de koffiecorners. Feit is dat de argumenten van Albert Heijn op zich goed zijn.

Niet goed
Het gaat niet goed met Albert Heijn. Het aantal colli loopt terug en de omzet ook. Dat merkt u aan den lijven. Ook Albert Heijn gaat, net als de supermarktbranche, per 1 januari 2004 een nieuw pensioenstelsel invoeren, inclusief een overgangsregeling voor toekomstige VUT-ters. De investering hiervoor is groot en kost vele miljoenen. De premie voor werknemers van Albert Heijn is echter lager dan in de rest van de supermarktbranche. Albert Heijn wil de beloningsverschillen van Albert Heijn Distributie en de concurrentie niet nog verder vergroten.

Geen actie
Na peiling onder leden en kaderleden blijkt dat u wel enige moeite heeft met een late loonsverhoging, maar dat actie voeren hiervoor er niet in zit. CNV Dienstenbond heeft echter toch nog een behoorlijk aantal goede afspraken kunnen maken. Bijvoorbeeld het opnemen van vakantiedagen en de afspraken over leeftijdsbewust personeelsbeleid. CNV Dienstenbond had bij deze onderhandelingen ingezet op duurzame werkgelegenheid voor vaste werknemers. Dit principeakkoord voorziet hierin.

Reageer
Al met al reden voor CNV Dienstenbond om toch akkoord te gaan met het pakket, waarvan u het protocol binnenkort hier kunt nalezen. Wij leggen u dit met een positief advies voor. U kunt ons laten weten wat u er van vindt door voor 17 augustus een email te sturen naar c.meere@cnvdibo.nl. Geef daarin aan of wel of niet instemt met het principeakkoord Albert Heijn Distributie 2003-2004. Als u er niet mee instemt geef dan ook aan waarom niet. Vermeld verder uw lidnummer, naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer (eventueel mobiel) en geef aan wie uw werkgever is en wat daar de adresgegevens van zijn. Uiteraard kunt u uw reactie met vermelding van bovenstaande gegevens ook per post aan ons opsturen. Ons adres is: CNV Dienstenbond, t.a.v. Cora Meere, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Faxen mag natuurlijk ook: (023)5650150.

Sociaal plan
De gesprekken over het sociaal plan, dat uitgewerkt zal worden voor een aantal aanpassingen van de organisatie, onder andere Blis, Afroep, IT, Transport en Service, zal na de vakantie worden voortgezet. De totale consequenties zijn nog onvoldoende duidelijk, en duidelijkheid is wel een vereiste.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met bestuurder Aletta Bulsink, tel: (055)5772640 of email: apeldoorn@cnvdibo.nl.