GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 juli 2003 11:38
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Stop met JSF, financieel debacle dreigt

( 8 juli 2003)

Uit onderzoek blijkt dat Nederland veel te passief is geweest bij het binnenhalen van compensatieorders voor de JSF, ook zou hier weinig meer aan te redden zijn. vandaar de volgende Kamervragen van GroenLinks Vragen van de leden Karimi & Vendrik (beiden GroenLinks) aan de ministers van defensie, economische zaken en financiën over het uitblijven van voldoende compensatieorders voor de Nederlandse deelname aan het JSF project, d.d 8 juli 2003


1. Is het juist dat, volgens onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie, Nederland veel te passief is geweest in de jacht op compensatieorders (zie Telegraaf van 8 juli 2003).


2. Hoe verhoudt zich deze stand van zaken met de inzet van de Nederlandse regering, zoals die vorig jaar aan de Kamer is gepresenteerd?


3. Kunt u aangeven welke fouten er zijn gemaakt bij het inschatten van de Nederlandse mogelijkheden om compensatieorders te verwerven?


4. Welke aannames uit de zogenaamde "Business Case" zijn onhaalbaar gebleken of te rooskleurig voorgesteld, én hoe valt dit te verklaren?


5. Is het ook juist dat uit een uitvoerige analyse van de stand van zaken rond de tegenorders bij het JSF-project blijkt dat er weinig meer te redden valt en het dus geen zin meer heeft als Nederland zich op dit punt probeert te verbeteren?


6. Bent u bereid de deelname aan het JSF project te heroverwegen en kunt u in beeld brengen welke financiële schade dit zou betekenen en/of welke besparingen hiermee alsnog gerealiseerd kunnen worden.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -