Het Nederlandse Rode Kruis

Azië > Hulp wereldwijd > Nieuws en Kaart

Laos: ontwikkelings- en zelfhulpprojecten

Laos is één van de armste landen in Zuidoost Azië. In Laos ontbreekt het in veel dorpen aan schoon water, goede voeding, adequate basisgezondheidsvoorzieningen en sanitaire voorzieningen. Veel bewoners zijn afhankelijk van de vervuilde rivier de Mekong voor hun watervoorziening en lopen daarmee een vergrote kans op ziektes zoals diarree en malaria. De kindersterfte is er dan ook hoog.

Het Nederlandse Rode Kruis helpt het Rode Kruis in Laos om ziektes als diarree en malaria te bestrijden en heeft een ontwikkelingsprogramma opgezet voor drie provinciale Rode-Kruisafdelingen in Centraal Lao. Het gaat om het opleiden van Rode-Kruismedewerkers en -vrijwilligers, het renoveren van gezondheidsposten en het aanleggen van waterputten en latrines. Daarnaast zorgen zij voor de aanleg van kippenboerderijen en groente- en fruitkwekerijen. Hiermee kan de bevolking zichzelf voorzien van voedsel en van een klein inkomen.

Via de trainingen zorgen het Laotiaanse en Nederlandse Rode Kruis ervoor dat de drie afdelingen hun eigen fondsen kunnen werven en dat zij toegerust zijn eerst hulp te verlenen bij rampen. De vrijwilligers geven in de dorpen voorlichting over gezondheid en hygiëne.

Tot nu toe zijn er meer dan 2300 latrines gebouwd voor zo'n 15.000 mensen. In 40 dorpen zijn in totaal 60 waterputten gebouwd. Bij het project zijn de dorpsbewoners lactief betrokken: ze leveren zelf de contructiematerialen en bouwen ook zelf de waterputten en latrines. Zo blijft de kennis daar waar nodig is.

Het project wordt gesteund door de Rode Kruis districten Voorne-Putten-Rozenburg en IJsseldelta en de Rode Kruis afdeling Boskoop.