Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 7 juli 2003

Horeca Zandvoort wil uitbreiding proef openingstijden

ZANDVOORT, 7 juli 2003 - "Als het nog drukker wordt, dan barsten de ruiten in mijn zaak uit hun voegen," zegt dhr. Sherif van Chef Amigo in de Haltestraat. Als de horeca om 3.00 uur sluit, dan ontstaat er net voor die tijd een ware run op de shoarmarestaurants en snackbars in Zandvoort. De lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland verzoekt de gemeente om een verlenging van de openingstijden voor deze bedrijven.

"De proef met verruiming van openingstijden voor de drankverstrekkende horecazaken wordt door de gemeente omgezet in definitief beleid. We achten daarom de tijd rijp voor een proef voor de fastfoodbedrijven," stelt Willem van der Werff, waarnemend voorzitter van de horeca-afdeling. "Op naar een volwaardig gastvrij Zandvoort!"

De proef met verruimde openingstijden voor drankverstrekkende bedrijven is geslaagd en wordt nu door de gemeente Zandvoort omgezet in beleid. Drie bedrijven voldoen op dit moment aan de gestelde eisen om langer open te blijven. Als zij vanaf 2.30 de deuren voor nieuwe bezoekers sluiten - binnen de zaak gaat het door tot 5.00 uur - ontstaat op straat een grote groep stappers. De overige bedrijven moeten om drie uur de deuren sluiten, waardoor een ware run ontstaat op snackbars en shoarmarestaurants om nog snel wat te eten. "De drukte op straat voor mijn bedrijf en het geschreeuw, worden teveel," zegt de heer Sherif van Chef Amigo. "We willen graag wat langer open blijven, zodat we al onze klanten beter van dienst kunnen zijn. Als dit zo doorgaat, voorzie ik dat de ruiten uit hun voegen barsten van de drukte."

De afdeling Zandvoort van Koninklijk Horeca Nederland wil graag met de gemeente en politie praten over een verruiming van de openingstijden voor de fastfoodbedrijven. Waarnemend voorzitter Wim van der Werff: "In 2002 is het nog, op advies van de politie, door de gemeente afgewezen. Maar nu de proef met de drankverstrekkende horeca is geslaagd en de gemeente dat omzet in definitief beleid, lijkt ons de tijd rijp om een vervolgproef op te starten. In het kader van de kwaliteitsverbetering van Zandvoort als bad- en uitgaansplaats, is het niet meer dan logisch, dat je na het stappen nog wat kunt eten. Het is gezonder en voorkomt in veel gevallen overlast. Dat is in andere steden en dorpen al bewezen."

Bedrijven die mee willen doen aan de proef zullen wel hun zaakjes op orde moeten hebben. "Ze mogen geen overlast veroorzaken," stelt Van der Werff als voorwaarde. "Ook zullen ze dan vanaf bijvoorbeeld 23.00 uur moeten stoppen met het verkopen van alcohol om mee te nemen en het eventueel schenken ter plaatse van alcohol. Op die manier kun je alcoholgebruik op straat voorkomen en overlast tegengaan."

Op korte termijn zal het bestuur van de afdeling contact opnemen met de gemeente en politie om te overleggen hoe dit het beste kan worden aangepakt. "Op naar een volwaardig gastvrij Zandvoort!"

Noot voor de redactie -