Het Nederlandse Rode Kruis

08 juli 2003
Het Rode Kruis helpt asielzoekers inburgeren

In Leeuwarden nodigt het Rode Kruis vrouwen uit asielzoekerscentra uit voor een creatief avondje. Ook gaan ze varen op de Friese Meren. De vluchtelingen waarderen het sociale contact zeer.

Sandra Santos (27) komt uit Angola. "Ik ben nu drieëneenhalf jaar in Nederland. Ik heb Nederlands geleerd op school. Ik zit op het Friesland College. Daar doe ik een opleiding. Ik ga stage lopen in een verzorgingshuis. Mijn man past op de kinderen als ik op school ben. Ik heb een zoon van zeven en een van drie. In het asielzoekerscentrum is niet veel te doen. We doen bij het Rode Kruis leuke dingen. Ik heb vanaf het begin meegedaan. Het meest genoten heb ik van de boottocht over de Friese meren. Ik vind het fijn dat we ook onze kinderen mogen meenemen. Vanavond is mijn jongste zoon mee. De kleintjes zijn bezig met tekenen."

Elaha Hamgan (15) komt uit Afghanistan. "Ik zit op de afdeling basisberoepenonderwijs van het Nijlân College. Ik wil dokter worden of, als dat niet kan, verpleegster. Ik woon in het asielzoekerscentrum met mijn vader, moeder en drie broers. Ik ben nu tweeëneenhalf jaar in Nederland. Ik wil niet terug naar mijn eigen land. Daar is oorlog. Ik vind het fijn in Nederland. Hier kan ik een opleiding volgen en werken. Het is de tweede keer dat ik op zo'n avond van het Rode Kruis kom. Ik vind het leuk. Lekker bij elkaar zitten, kletsen. Ik zou best vrijwilliger willen worden. En EHBO leren."

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Wilt u ook deelnemen? Zoek het Rode Kruis bij u in de buurt via het kaartje van Nederland links.