DIERENBESCHERMING

LID verbaliseert eigenaars straatloze veulens



Hilversum, 7 juli 2003 - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) maakt proces-verbaal op tegen de organisatie van de Zeeuwse dag van het paard en tegen twee eigenaars van trekpaardveulens, die tijdens een evenement in Zeeland vorig weekeinde hun dieren met gecoupeerde staarten ter keuring aanboden. Het couperen van paardenstaarten is in Nederland verboden. Van de betrokken dieren, Nederlandse trekpaarden, wordt van oudsher de staart geamputeerd. Sinds september 2001 is het in Nederland onder meer ook verboden gecoupeerde paarden aan te voeren op tentoonstellingen en keuringen. Het in bezit hebben van een gecoupeerd paard is niet strafbaar.

De verdachten hebben hun veulens in Frankrijk van hun staart laten ontdoen. In Frankrijk is het couperen niet verboden. De verdachten zijn in de veronderstelling dat op deze wijze de Nederlandse wet kan worden omzeild.

Tot september 2001 was het nog toegestaan om gecoupeerde dieren tentoon te stellen. Het zogenaamde 'Ingrepenbesluit' is in 1996 van kracht geworden, maar kende een overgangstermijn van vijf jaar. Gedurende deze termijn was alleen de handeling van het couperen zélf verboden, het tentoonstellen nog niet.

(einde bericht)