Gemeente Ede

Speelvoorziening voor jong en oud in Harskamp

Na de bouwvakvakantie wordt gestart met de aanleg van een speel- en ontmoetingsplaats voor jong en oud nabij het dorpsgebouw `De Spil` in Harskamp. Het plan voorziet in een jeu-de-boule baan, een skatebaan en een basketbalveldje.

Het initiatief komt van de inwoners uit Harskamp zelf. Na overlast van de jeugd, nu zon ruim drie jaar geleden, zijn ouderen en jongeren bij elkaar gaan zitten. Dit heeft ertoe geleid dat de overlast aanzienlijk is afgenomen. Daarnaast bleek zowel de jeugd als de ouderen behoefte te hebben aan een eigen plek. Samen hebben ze besloten hun krachten te bundelen. Dit heeft geleid tot het plan `Jong en Oud Harskamp? Samen Sterk`.

Het initiatief wordt nu daadwerkelijk gerealiseerd. De initiatiefnemers hebben dan ook niet stilgezeten. Harskamps Belang heeft eind 2000 het plan tijdens een werkbezoek van het college aan Harskamp gepresenteerd. In 2001 hebben ze het plan ingediend voor de actie `Voor Mekaar`, geïnitieerd door Woonstede, waarmee een flinke geldprijs is gewonnen. Ook vanuit het plaatselijke fonds Idee en Uitvoering wordt geld beschikbaar gesteld. Idee en Uitvoering ondersteunt initiatieven van burgers met het doel de leefbaarheid in de kernen te verhogen.
Ook wordt het plan financieel gesteund door de jeugd zelf via opbrengsten van de sponsorritten tijdens de actie Ede Skate van enkele jaren geleden. Hieraan hebben destijds 200 skaters deelgenomen. Het doel was de realisering van meer skatevoorzieningen in de gemeente Ede.
De gemeente Ede heeft het plan opgepakt en samen met de initiatiefnemers verder uitgewerkt. Om te zorgen dat het plan daadwerkelijk uitgevoerd kan worden heeft de gemeente nu een fors bedrag beschikbaar gesteld.

Speeltoestellen
Het plan voorziet in een skatevoorziening aan de zuidzijde van De Spil bestaande uit een groot vlak asfalt met daarop een kwartramp (1 meter hoog en 2,5 meter breed), een funbox en een railslide (30 cm. hoog en 3 meter lang). Aan de westzijde van het gebouw komt een klein basketbalveldje en verderop komt een jeu-de-boule baan. Zowel bij de skatevoorziening als bij de jeu-de-boule baan komen bankjes en een prullenbak. Het geheel wordt aangekleed met enkele lage hagen. Tegen de zuid muur van het gebouw wordt nieuwe beplanting aangebracht.