Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-07-2003
Politieberichten van 8/7 (13.00 uur) t/m 9/7 (07.00 uur)

Lemmer: onder invloed
Dinsdag omstreeks 13.10 uur werd op de Schouw een bestuurder van personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Lemmer, bleek niet in het bezit van een rijbewijs en bovendien bleek dat hij had gedronken. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 545 ug/l. tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Herbaijum: diefstal auto
Tussen vrijdag en dinsdag werd vanaf het bedrijfsterrein van een autobedrijf aan de Harlingerstraatweg een personenauto, merk BMW 523 i, kleur groen, voorzien van het kenteken XV-NJ-04, gestolen. Een medewerker van het bedrijf, een 21-jarige inwoner van Midlum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Westerparkstraat. Men is vermoedelijk de woning binnengekomen door de zgn. flippermethode(deur niet op slot en slotschoot werd met plastic plaatje teruggeduwd) Uit de woning werden een cd-speler, een tuner-versterker en 2 luidsprekers weggenomen. De 25-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Drachten: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 13.30 uur vond op de Rijksweg A7 richting Heerenveen een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 23-jarige inwoner van Joure, schrok van het langzaam rijdende verkeer voor hem. Hij stuurde naar links om een aanrijding met zijn voorligger te voorkomen. Bij deze manoeuvre verloor hij de macht over het stuur en botste tegen de vangrail. Hij werd uit de auto geslingerd (geen gordel) doch kon op eigen kracht in de berm kruipen. De bestuurder raakte gewond en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd totaal vernield en moest worden weggesleept.

Leeuwarden: beroving
Dinsdag omstreeks 13.15 uur werd een 50-jarige inwoner van Echt op het Zuidvliet beroofd van enkele duizenden euros. Het slachtoffer bezocht een speellokaliteit op het Zuidvliet. Op een gegeven moment werd hij door een bezoeker bedreigd met een vuurwapen. Op het moment van de beroving waren verschillende mensen in de club hiervan getuige. Onder bedreiging van het vuurwapen maakte de verdachte, waarvan de identiteit bij de politie bekend is, het slachtoffer het geld afhandig. De verdachte ging er daarop vandoor. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: inbraak auto
Van zondag op maandag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Paradyske. Het linker portierslot werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 10 cds en een zonnebril weggenomen. De eigenaresse, een 30-jarige inwoonster van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Sneek: rijden tijdens ontzegging
Dinsdag omstreeks 17.25 uur werd op de Worp Tjaardastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Sneek, bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, die liep tot 27 januari 2004. Ook bleek de auto waarin hij reed niet APK gekeurd te zijn. Daar de man reeds eerder bekeurd was, ter zake het rijden tijdens ontzegging, werd de auto nu in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Menaldum: man verdronken
Dinsdag omstreeks 17.30 uur voeren twee mannen met een plezierjacht over de Menaldumervaart. Aan de Lytsedyk in Menaldum wilden de twee de boot aanleggen. Op een gegeven moment verloor een 66-jarige inwoner van Leeuwarden het evenwicht en viel in het water. De schipper, een 69-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie, heeft nog getracht de man uit het water te halen. Dit lukte in eerste instantie niet. De vaste wal was ongeveer een meter hoger dan het water. Met behulp van omstanders werd het slachtoffer uiteindelijk uit het water gehaald en door het ambulancepersoneel werd daarop direct begonnen met reanimeren. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar hij kort na aankomst overleed. De schipper bleek gedronken te hebben. Aan het bureau werd een ademtest van hem afgenomen. Hij blies 395 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt terzake varen onder invloed en hij kreeg een vaarverbod, tevens rijverbod voor 3 uren.

Haulerwijk: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 17.50 uur reed een bestuurster van een personenauto, een 21-jarige inwoonster van Leek, over de Leeksterweg. De bestuurster zag een voor haar stilstaande auto, eigendom van een 48-jarige inwoner van Tolbert, over het hoofd. De bestuurster botste tegen de achterzijde van deze auto. Na de aanrijding klaagde zij over nekklachten en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen (AZG). De inzittenden van de stilstaande auto liepen geen verwondingen op.

Koudum: dodelijk ongeval
Dinsdag omstreeks 15.50 uur was een 14-jarige jongen uit Hindeloopen op het land van zijn oom aan de Groote Wiske met de tractor bezig het gras bij elkaar te harken. Zijn oom was met een andere tractor achter op het land bezig. Toen de man, een 34-jarige inwoner van Koudum, klaar was, ging hij naar de boerderij. Aldaar trof hij de jongen en tractor niet aan. Hij ging vervolgens weer naar het land en zag dat de tractor op zijn rechter zijkant in de sloot lag met de cabine geheel onder water. De jongen werd daarop door de oom samen met de gewaarschuwde familie uit de cabine gehaald. Door het ambulancepersoneel werd daarop direct begonnen met het reanimeren van het slachtoffer. De jongen werd vervolgens in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en overleed korte tijd na aankomst.

Wolvega: vrouw gevallen
Dinsdag omstreeks 21.00 uur viel op de Stationsweg een vrouw, een 20-jarige inwoonster van Lemmer van haar fiets. Waarschijnlijk was de alcohol hier debet aan. De vrouw liep een wond op aan haar kin en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, alwaar de wond werd gehecht.

Boelenslaan: aanrijding
Dinsdag omstreeks 18.55 uur zat een 16-jarige inwoner van Boelenslaan in een personenauto, die bestuurd werd door zijn broer (leeftijd niet bekend). Zij reden over de Blauwewyk alwaar ze een kennis tegenkwamen. Zijn broer stopte en stapte uit om met de kennis te praten. De 16-jarige had haast en wilde naar huis. Hij stapte daarop achter het stuur en startte de auto en reed weg. Dit zonder toestemming van zijn broer. Zijn broer kon nog net in de wagen springen. Het wegrijden gebeurde met een dusdanige snelheid dat het in de eerste de beste bocht reeds mis ging. In plaats van te remmen gaf de jonge bestuurder gas. Een fietser werd nadat de broer een ruk aan het stuk had gegeven ternauwernood ontweken en vervolgens werd een boompje geraakt en een lantaarnpaal omver gereden en kwam de auto in een tuin aan de Blauwewyk tot stilstand. Tegen de jeugdige bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Frieschepalen: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 18.05 uur kwam een 19-jarige inwoner van Ureterp met zijn tractor van het land en wilde de Scheiding oprijden. Het uitzicht werd hem voor een groot gedeelte ontnomen door hoge bossages. De tractorbestuurder zag daardoor een personenauto die over de Scheiding reed over het hoofd. De bestuurder van deze auto, een 52-jarige inwoner van Bakkeveen, botste tegen de tractor aan. De autobestuurder werd gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Aldaar bleken de verwondingen mee te vallen en na behandeling kon de man weer naar huis. De auto liep aanzienlijke schade op en moest worden weggesleept.

Sneek: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.35 uur werd op de Stadsrondweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Hommerts, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 01.20 uur werd op de Oostergoweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 64-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 400 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Dokkum: lastige man
Woensdag omstreeks 00.30 uur werd bij het politiebureau aan de Parklaan een 43-jarige inwoner van Anjum aangehouden. De man was dronken en liep voortdurend op de bel van het bureau te drukken en ook werd vele malen op de ramen gebonsd. De verdachte was kort daarvoor in de stad ook reeds lastig geweest en was hiervoor gewaarschuwd. Hij werd nu weer gewaarschuwd en toen hij na een gesprek en een vordering toch bleef doorgaan, werd hij aangehouden. De verdachte werd ingesloten. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt en in de loop van vandaag zal hij weer op vrije voeten worden gesteld.

Holwerd: onder invloed
Woensdag omstreeks 02.15 uur werd op de Beijertstrjitte aan de bestuurder van een personenauto een stopteken gegeven. De bestuurder stopte en toen de agenten uit de politieauto stapten en op de wagen toeliepen, gaf de bestuurder gas en reed weg. Daarop werd de achtervolging ingezet en na een paar honderd meter werd de wagen klemgereden. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Holwerd, werd aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 1100 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 14 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: onder invloed
Woensdag omstreeks 03.25 uur werd op de Berglaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 395 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Bureau Communicatie: 0900 - 8844