Waterschap Vallei & Eem

Waterschap waarschuwt kanovaarders: blijf uit de buurt van stuwen

Waterschap gaat veiligheid voor kanoërs bij stuwen op kanoroute verbeteren

Kanoën op de wateren die in beheer zijn bij Waterschap Vallei & Eem is verboden. Behalve op de kanoroute in de omgeving van Leusden. Het gaat om het gedeelte van het Valleikanaal tussen de stuw Vosheuvelbeek in Amersfoort en de stuw Roffelaar bij Woudenberg, het deel van de Woudenbergse Grift tussen de Zeisterweg en de Heiligenbergerbeek, de Heiligenbergerbeek en de Oude Lunterse Beek. Deze kanoroute wordt steeds populairder bij kanoërs. Toch is kanoën niet geheel zonder gevaar. Vooral de omgeving van stuwen kan levensgevaarlijk zijn. Dat bleek eind mei toen een kano buiten de route te dichtbij een stuw terechtkwam. Een kanovaarder naderde de stuw Roffelaar bij Woudenberg benedenstrooms te dicht en sloeg om. Hij kon ternauwernood uit het kolkende water worden gered door omstanders. De kanovaarder heeft een bord verboden in te varen over het hoofd gezien en ging op zoek naar een plek om aan te meren, omdat er bij de aanlegplaats veel brandnetels stonden.

Maatregelen
Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen gaat het waterschap kanoërs wijzen op de risicos. Bij kanoverhuurders in de omgeving van het Valleikanaal ligt vanaf volgende week een foldertje waarin het waterschap op de gevaren van kanoën wijst. Ook gaat het waterschap bij de gevaarlijke stuwen op de route oranjewitte drijflijnen aanbrengen. Het gaat om de stuw Asschat in Leusden, de stuw Roffelaar bij Woudenberg, de stuw Vieweg tussen Leusden en Woudenberg en de stuw Dorrestein in Amersfoort. Bovendien plaatst het waterschap bij alle stuwen duidelijker borden. Die maatregelen moeten voorkomen dat kanos en roeibootjes de stuwen in en in de buurt van de kanoroute te dicht naderen. Nu staan er alleen borden doorvaart verboden, die kanoërs waarschuwen. Lang niet iedereen kent de betekenis van die borden en een aantal borden blijkt door vandalen te zijn weggehaald.

Bij stuwen en gemalen die niet in de kanoroute liggen plaatst het waterschap ook borden verboden te varen. De aanlegsteigers zijn inmiddels brandnetelvrij gemaakt. Het waterschap heeft met het Recreatieschap afspraken gemaakt over het onderhoud van de voorzieningen langs de route.

Persbericht d.d. 8-7-2003 ( 2003/21 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).