Waterschap Vallei & Eem

Waarschijnlijk giftige blauwalgen in Arkervaart (Nijkerk) en in haven Bunschoten

Vermijd contact met water en laat huisdieren niet zwemmen of water drinken

Waterschap Vallei & Eem heeft deze week in de Arkervaart in Nijkerk en vorige week in de haven van Bunschoten blauwalgen aangetroffen. Het gaat om een blauwalgensoort die giftig kan zijn. Vorig jaar is dezelfde soort aangetroffen. Uit laboratoriumonderzoek bleek toen dat de soort toen inderdaad gifstoffen produceerde. Het waterschap vermoedt dat nu weer het geval is en laat een monster onderzoeken. De uitslag wordt volgende week verwacht.
Dieren die het water drinken kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Het waterschap heeft de gemeenten Nijkerk en Bunschoten geadviseerd de bevolking te informeren bijvoorbeeld door waarschuwingsborden te plaatsen. Het waterschap adviseert om het contact met het water te vermijden en huisdieren niet te laten zwemmen of drinken van het water.

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature overal in Nederland voorkomen. Ze kunnen zich in voedselrijke wateren sterk uitbreiden bij hoge temperaturen. Blauwalgen komen vooral in grote hoeveelheden voor in wateren met weinig stroming. Ze kunnen zich sterk ontwikkelen als het oppervlaktewater in de zomer warm en weinig in beweging is.

Niet alle blauwalgen zijn giftig. De aangetroffen soort kan een stof produceren die giftig is voor mensen en dieren. Blauwalgen zijn te herkennen aan een groene drijflaag in het water. Als de blauwalgen afsterven verschijnt er een blauwgroene kleur op de drijflaag of op het water.
Als mensen in aanraking komen met het blauwalgen dan moet men daarna goed douchen. Als men vermoedt dat een huisdier van het water met blauwalgen heeft gedronken, is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Persbericht d.d. 8-7-2003 ( 2003/21 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).